Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

10.000 doden in ziekenhuizen door resistente bacteriŽn

9 apr 04

Jaarlijks sterven zo'n 10.000 mensen in ziekenhuizen in Europa aan infecties veroorzaakt door bacteriën waarbij antibiotica nauwelijks meer helpen. De slachtoffers vallen vooral onder verzwakte patiënten.

Dat heeft de afdeling microbiologie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht berekend in opdracht van de Europese Commissie met behulp van 40 Europese experts (microbiologen, infectiologen en beleidsmakers) en de farmaceutische industrie. Het is de eerste keer dat er onderzoek gedaan is naar het aantal doden als gevolg van resistente bacteriën; bacteriën die ongevoelig zijn geworden voor gangbare antibiotica.

'De onophoudelijke toename van resistentie in de afgelopen decennia doet vermoeden dat zonder adequate tegenmaatregelen talloze infecties in de toekomst niet meer te behandelen zijn', waarschuwen de onderzoekers in hun rapport.

De UMC-onderzoekers luiden de noodklok, want de afgelopen twintig jaar is slechts één echt nieuw antibioticum ontwikkeld. De meeste 'nieuwe' antibiotica die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, zijn in feite variaties op een bekend thema, waartegen de bacterie zich relatief makkelijk kan wapenen. De kans dat in de komende 10 jaar een nieuw soort antibioticum wordt ontwikkeld is gering. 'De Europese Unie dient de farmaceutische industrie te steunen om de zoektocht naar nieuwe soorten antibiotica nieuw leven in te blazen', aldus de onderzoekers die hun rapport eind deze maand aanbieden aan de Europese Commissie.

Onlangs werden twee Nederlanders ziek door een resistente vorm van Tuberculose. Maar ook de 'ziekenhuisbacterie' MRSA baart wetenschappers grote zorgen. Die grijpt in veel Europese landen zoals België, Groot-Brittannië, en de Mediterrane landen wild om zich heen.
De MRSA-bacterie komt vooral voor in het ziekenhuis en is ongevoelig voor (resistent tegen) bijna alle antibiotica. Vaak is het antibioticum vancomycine het laatste redmiddel. Helaas zijn er in Japan en Amerika al bacteriën gesignaleerd die ongevoelig zijn geworden voor dit laatste redmiddel.

De onderzoekers vinden dat de strenge hygiënemaatregelen in Nederlandse ziekenhuizen ook in Europa moeten worden ingevoerd om de verspreiding van resistente bacteriën te lijf te gaan.
Bovendien moet het 'afgelopen zijn' met het veelvuldig en onnodig voorschrijven in Europa van antibiotica voor mens en dier.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief