Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kritiek op Irak-beleid VS zwelt aan

9 apr 04

De Amerikanen krijgen steeds meer kritiek op hun optreden tegen opstandelingen in de stad Fallujah in West-Irak. Rusland riep de VS vrijdag op hun militaire offensief te staken en af te zien van "buitenproportioneel geweld".

Iraakse soennitische schriftgeleerden riepen op tot een algemene staking uit protest tegen de Amerikanen. En ook uit de door de Amerikanen aangestelde Iraakse regeringsraad kwam kritiek. De invloedrijke soenniet Adnan Pachachi noemde het Amerikaanse offensief "illegaal en volstrekt onacceptabel".

'Ergste crisis'
Precies een jaar na de val van Saddam Hoessein onthield de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zich voor de BBC van directe kritiek op bondgenoot Amerika. Wel zei Straw dat de huidige situatie in Irak de ergste crisis is waarmee de coalitietroepen tot dusver zijn geconfronteerd.

Ziekenhuisbronnen lieten weten dat het geweld in Fallujah, dat een brandhaard is van verzet tegen de Amerikanen, deze week aan zeker 450 Irakezen het leven heeft gekost. Het aantal gewonden beliep volgens een ziekenhuisdirecteur zeker duizend. De Amerikanen hebben sinds het begin van het offensief bijna veertig man verloren.

Offensief Fallujah
De Amerikaanse bewindvoerder in Irak Paul Bremer liet vrijdag weten dat het offensief in Fallujah vanaf 12.00 uur was opgeschort. Het bestand was bedoeld om hulpgoederen naar de stad te sturen en gesprekken met de opstandelingen te beginnen. Kort na de afkondiging van het bestand leek het erop dat de Amerikanen het offensief hadden hervat, maar dit werd door een zegsman van het leger ontkend.

Ook elders in Irak raakten buitenlandse militairen slaags met opstandelingen. Na zware gevechten kregen de coalitietroepen de oostelijke stad Al-Kut weer in handen. Twee dagen geleden moesten Oekraïense militairen het veld ruimen na gevechten met het Mahdi Leger van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Aanhangers van al-Sadr hebben nu alleen nog de heilige stad Najaf in handen.

In Karbala, ten zuiden van Bagdad, vochten strijders van al-Sadr tegen Poolse en Bulgaarse militairen. In de gevechten kwamen drie leden van de militie van de geestelijke en een vrouwelijke pelgrim om.

Aanval konvooi
Bij een aanval even buiten Bagdad op een Amerikaans konvooi met brandstof vielen zeker negen doden. Een fotograaf van het persbureau Reuters zag in de voertuigen negen lichamen branden. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat in Bagdad een Brit is gedood. Het zou gaan om een medewerker van een veiligheidsdienst.

Nederlandse militairen zijn donderdagavond betrokken geweest bij een schietpartij rond het lokale overheidsgebouw in de provinciehoofdstad As Samawah in Zuid-Irak. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie liet vrijdag weten dat met klein kaliber op het gebouw was geschoten en dat daar gelegerde Nederlandse militairen het vuur beantwoordden. Defensie heeft geen berichten over gewonden of arrestaties ontvangen.

Radio France berichtte vrijdag dat al-Sadr zijn vertegenwoordiger in As-Samawah, Khadum Awadi, de laan heeft uitgestuurd omdat deze geen oproer heeft ontketend tegen de Nederlanders en Japanners in de stad.

Nieuwe ontvoeringen
Na de ontvoering de afgelopen dagen van drie Japanners, twee Palestijnen, Canadees en zeven - inmiddels weer vrijgelaten - Zuid-Koreanen, dook vrijdag opnieuw een bericht over de ontvoering van buitenlanders op.

Rebellen lieten weten dat ze zes buitenlanders hebben ontvoerd, vier Italianen en twee Amerikanen. Die zouden zijn ten westen van Bagdad zijn opgepakt. De Amerikaanse en Italiaanse regering hebben het bericht niet bevestigd.

Een woordvoerder van het Pentagon zei dat sinds het begin van de interventie in Irak 455 Amerikaanse militairen zijn gedood. Het dodental stond donderdag op 449.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief