Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS stelt bestand Fallujah voor

10 apr 04

De Amerikaanse generaal Kimmitt heeft de gewapende oppositie in de stad Fallujah aangeboden vanaf 12 uur lokale tijd vanmiddag een staakt-het-vuren in acht te nemen als zij ook hun wapens neerleggen. De Irakezen hebben nog niet gereageerd.

Het bestand zou de weg vrij moeten maken voor onderhandelingen tussen de strijders en de Iraakse regeringsraad. De Amerikaanse mariniers in de Iraakse stad begonnen gisteren een eenzijdig bestand, maar dat hield niet meer dan anderhalf uur stand.

De voorlopige regeringsraad drong aan op een bestand voor heel Irak. In een verklaring schrijft de raad dat er een politieke oplossing moet komen voor de gewelddadige confrontaties tussen Amerikaanse militairen en opstandige Irakezen.

Met name de situatie in Fallujah baart de regeringsraad zorgen. De Amerikanen zijn daar al zes dagen bezig met een offensief om de daders te vinden van de moord op vier Amerikaanse burgers vorige week. Ook vandaag wordt in een aantal wijken gevochten.

Dodental
Bij de gevechten van de afgelopen dagen zijn zo'n 450 mensen om het leven gekomen en duizend gewonden gevallen, melden ziekenhuisbronnen. De Amerikanen hebben sinds het begin van het offensief bijna veertig man verloren. Sinds het begin van de interventie in Irak zijn ongeveer 450 Amerikaanse militairen gedood, meldt het Pentagon.

In een soennietenwijk in Noord-Bagdad wordt nu ook gevochten. Vanuit de stegen schieten tientallen mannen kogels en granaten af op Amerikaanse troepen.

Opiniepeiling
Er is veel kritiek op het optreden van de Amerikanen in Irak. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld riep de VS op "het buitenproportionele geweld" te staken en terughoudend te zijn.

In de Verenigde Staten zelf groeit de kritiek op president Bush ook. Uit een opiniepeiling van CNN/Time blijkt dat 44 procent van de Amerikanen achter het Irak-beleid staat. Eind maart stond nog 51 procent achter de president.

Ook de positieve waardering voor Bush als president bereikt een dieptepunt: 49 procent.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center onthulde eerder deze week al dat meer dan de helft van de burgers in de VS zich tegen het Irak-beleid van Bush heeft gekeerd. In januari had nog maar 37 procent zijn twijfels.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief