Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe gijzelingen in Irak

10 apr 04

Een Iraakse groepering claimt dertig buitenlanders in gijzeling te houden. Op een video, die door de Arabische zender al-Arabiya is uitgezonden, dreigt de groep hen te onthoofden als de Amerikanen hun blokkade van Fallujah niet opheffen.

De gijzelaars zouden afkomstig zijn uit de VS, Japan, Bulgarije, Israël, Spanje en Zuid-Korea komen. De buitenlanders waren niet op de video te zien.

De groepering zegt de 'Brigade van de held-martelaar sjeik Achmed Yassin' te heten. Daarmee verwijst de groep naar de vorige maand vermoorde geestelijk leider van de Palestijnse moslimorganisatie Hamas. Yassin kwam om bij een Israëlische luchtaanval in Gaza.

Japanse video
Intussen heeft Japan een video gestuurd naar Arabische televisiezenders. Daarin roept minister Kawaguchi van Buitenlandse Zaken de 'Saraya al-Mujahedeen' op de drie gegijzelde Japanners onmiddellijk vrij te laten. De Japanse onderminister van Buitenlandse Zaken is naar Jordanië afgereisd om een oplossing te zoeken voor de gijzelaarscrisis.

De groepering toonde beelden van de Japanners, onder wie een jongen van achttien jaar, met het mes op de keel. Ze worden gedood als het Japanse leger zich niet voor zondag terugtrekt uit Irak, zo dreigde de groepering. De Japanse premier Koizumi heeft al aangegeven niet te zullen zwichten voor chantage.

Diverse nieuwszenders in het Midden-Oosten en in het westen hebben beelden laten zien van een gegijzelde Amerikaan. De man, die zei Thomas Hammill te heten, was gewond en zat in een auto die was omringd door gewapende en gemaskerde Irakezen. Naar eigen zeggen behoorde de man tot een Amerikaans konvooi dat onder vuur was genomen, waarschijnlijk bij de stad Abu Gharib.

Vermiste Duitsers
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemeld dat er sinds woensdag twee Duiters in Irak worden vermist. Het gaat om mannen van 38 en 25 jaar die lid zijn van het bewakingsteam van drie Duitse diplomaten. Berlijn heeft geen aanwijzingen dat de mannen zijn ontvoerd.

De twee waren de afgelopen week in een konvooi op weg van de Jordaanse hoofdstad Amman naar Bagdad. Ze waren volgens een Jordaanse chauffeur, die deel uitmaakte van het konvooi, van de route afgeweken om Fallujah te mijden, waar toen zwaar werd gevochten. Daarna zijn ze volgens de chauffeur onder vuur genomen door rebellen.

De rest van het konvooi heeft wel de Duitse ambassade in de Iraakse hoofdstad bereikt, aldus de Jordaniër. Op de terugweg naar Amman zag de Jordaniër het uitgebrande autowrak van de Duitsers.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief