Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tijdelijke wapenstilstand Fallujah

11 apr 04

In Fallujah is vanaf vandaag acht uur Nederlandse tijd een wapenstilstand van twaalf uur van kracht. Dat hebben de onderhandelingsdelegatie van de Iraakse regeringsraad en de lokale leiders in Fallujah afgesproken.

Volgens delegatielid Al-Rubaie zullen de lokale leiders de opstandelingen in de stad oproepen om het bestand te respecteren. Hij hoopt dat het staakt-het-vuren de weg vrijmaakt voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het centrum van Fallujah.

Zorgen
De voorlopige regeringsraad heeft aangedrongen op een bestand voor heel Irak. In een verklaring schreef de raad dat er een politieke oplossing moet komen voor de gewelddadige confrontaties tussen Amerikaanse militairen en opstandige Irakezen.

Met name de situatie in Fallujah baart de regeringsraad zorgen. De Amerikanen zijn daar al zes dagen bezig met een offensief om de daders te vinden van de moord op vier Amerikaanse burgers vorige week.

Dodental
Bij de gevechten in Fallujah zijn de afgelopen dagen zo'n 450 mensen om het leven gekomen en duizend gewonden gevallen, melden ziekenhuisbronnen. De Amerikanen hebben sinds het begin van het offensief bijna veertig man verloren. Sinds het einde van de oorlog in Irak zijn ongeveer 450 Amerikaanse militairen gedood, meldt het Pentagon.

In een soennietenwijk in Noord-Bagdad braken in de loop van zaterdag ook gevechten uit. Daarbij zouden veertig Irakezen zijn gedood. In Zuid-Bagdad brandde een Amerikaanse tank uit.

Opiniepeiling
Er is veel kritiek op het optreden van de Amerikanen in Irak. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep de VS op "het buitenproportionele geweld" te staken en terughoudend te zijn.

In de Verenigde Staten zelf groeit de kritiek op president Bush ook. Uit een opiniepeiling van CNN/Time blijkt dat 44 procent van de Amerikanen achter het Irak-beleid staat. Eind maart stond nog 51 procent achter de president.

Ook de positieve waardering voor Bush als president heeft een dieptepunt bereikt: 49 procent.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center onthulde eerder deze week al dat meer dan de helft van de burgers in de VS zich tegen het Irak-beleid van Bush heeft gekeerd. In januari had nog maar 37 procent zijn twijfels.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief