Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Witte Huis geeft al-Qaeda-memo vrij

11 apr 04

Het Witte Huis heeft een vertrouwelijk document van 6 augustus 2001 vrijgegeven, waarin sprake is van dreigende aanslagen door al-Qaeda op Amerikaans grondgebied. In het stuk waarschuwt de FBI dat het netwerk van Osama bin Laden bezig is met aanslagen met explosieven of vliegtuigkapingen.

De vrijgave van het memorandum van anderhalve pagina is ongebruikelijk. Het gebeurt op verzoek van de nationale commissie die onderzoek doet naar de omstandigheden van de aanslagen van 11 september 2001, in New York en Washington. De commissie wil nagaan of president Bush de dreiging van aanslagen serieus genoeg heeft genomen.

Het memo draagt de titel Bin Laden vastbesloten in de Verenigde Staten toe te slaan en is gericht aan Bush. In de tekst is te lezen dat er aanwijzingen zijn voor mogelijke aanslagen, maar dat daar geen bevestiging voor is. Plaatsen en tijdstippen worden niet genoemd.

Wel staat er dat de FBI in 2001 zo'n 70 onderzoeken deed in verband met Bin Laden. Ook viel het de inlichtingendienst op dat overheidsgebouwen in New York door aanhangers van Bin Laden in de gaten werden gehouden.

De commissie die om het stuk had gevraagd, heeft eerder Bush' veiligheidsadviseur Condoleezza Rice gehoord. Zij noemde het document, en verklaarde dat het geen specifieke informatie bevatte die in retrospect op de aanslagen van 11 september betrekking hadden.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief