Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry valt aan met 'ellende-index'

12 apr 04

De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft president Bush aangevallen op zijn economische beleid door een 'ellende-index' te publiceren. Daarin becijfert hij dat de inkomens van de middenklasse zijn gestagneerd sinds het aantreden van Bush, terwijl de kosten van zorg, onderwijs en brandstoffen zijn gestegen.

Met het rapport wil Kerry aantonen dat Bush' beleid van belastingverlagingen een averechts effect heeft gehad op de koopkracht. De situatie in alle vijftig staten van de VS wordt afzonderlijk behandeld.

"Stunt"
In de periode 2000-2003 zouden de lonen gemiddeld met 0,2 procent zijn gedaald, terwijl bijvoorbeeld onderwijs 13 procent duurder werd, de grootste toename ooit gemeten. Ziektekostenpremies stegen met 11 procent en bezine werd 15 procent duurder.

Volgens Kerry's adviseur Gene Sperling geeft deze index eindelijk eens weer wat het échte economische effect is op het gemiddelde middenklasse gezin.
Een woordvoerder van Bush doet de index af als een stunt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.

Volgens hem is de economische groei in de afgelopen twintig jaar nog nooit zo groot geweest. Hij verwees daarbij naar het jongste rapport van het ministerie van Arbeid. Daarin staat dat er afgelopen maand 308.000 banen zijn bijgekomen. In totaal is het banenaanbod tijdens Bush' bewind met bijna twee miljoen gedaald.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief