Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush en Mubarak steunen Gaza-plan

13 apr 04

De Amerikaanse president Bush en zijn Egyptische ambtgenoot Mubarak hebben zich positief uitgelaten over het Israëlische plan om de Gazastrook te verlaten. Mubarak was op de ranch van Bush in Texas om over de situatie in het Midden-Oosten te praten.

De regeringsleiders wijzen er wel op dat de terugtrekking uit de Gazastrook niet betekent dat de routekaart voor de vrede, mede opgesteld door de VS, kan worden opgegeven.

Deze week vinden er diverse gesprekken plaats om de vastgelopen uitvoering van de routekaart voor vrede in het Midden-Oosten weer vlot te trekken. Later in de week zal Bush de Israëlische premier Sharon ontvangen.

De Likud-premier wil in ruil voor terugtrekking uit de Gazastrook enkele grote nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever behouden en uitbouwen. Hij herhaalde dat maandagavond nog eens tijdens een bezoek aan Maale Adumim, de grootste Israëlische kolonie op de Westoever.

Sharon wil deze nederzetting houden, alsmede Ariel, Givat Zeev, Gush Etzion, Kiryat Arba en de enclaves binnen de verdeelde stad Hebron. De Israëlische eerste minister zei volgens de krant Haaretz dat deze nederzettingen zich verder zullen "ontwikkelen". De Palestijnen hebben de jongste opmerkingen van Sharon "het sluiten van de deur naar een vredesakkoord" genoemd.

Sharon heeft zondag aangekondigd dat er op 29 april wordt gestemd over terugtrekking uit de Gazastrook. Er wordt eerst een referendum gehouden onder de 200.000 leden van zijn Likudpartij en daarna wordt er gestemd door het kabinet en in het parlement.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief