Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS laten rechterhand al-Sadr weer vrij

13 apr 04

De VS heeft de rechterhand van de radicale sjiitische leider Moqtaba al-Sadr gearresteerd maar vanmiddag weer vrijgelaten. Na zijn arrestatie werd Hazem al-Araji door de Amerikanen ondervraagd. Het is niet duidelijk of dat wat opgeleverd heeft.

De Amerikanen omsingelden vanmorgen het Palestine-hotel en wachtten al-Araji op in de lobby. Op het moment dat hij het hotel wilde verlaten, arresteerden zij hem. De lijfwachten van al-Araji probeerden de arrestatie te voorkomen, maar bonden in bij het zien van de militaire overmacht.

Hazem al-Araji had in het hotel net gesproken met een Italiaanse journaliste van de RAI. Het hotel is een verzamelplaats van buitenlandse journalisten en televisieploegen. Na zijn arrestatie voerden de Amerikanen al-Araji naar de dertiende verdieping van het hotel, waar zij hem naar verluidt ondervroegen. Daarna werd hij in een auto weggevoerd.

Het Amerikaanse leger tracht al sinds 4 april de militie van al-Sadr uit te schakelen, en heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. De militie van al-Sadr heeft een tijd lang de controle gehad over diverse steden in het zuiden van Irak. Naar verluidt heeft hij nog steeds de macht in de heilige steden Kerbala en Najaf.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief