Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vier Italianen gegijzeld

13 apr 04

Tv-zender al-Jazeera heeft beelden getoond van vier Italianen die door gewapende mannen waren omringd. De mannen zeiden te behoren tot het "Iraakse verzet". Ze eisen het vertrek van de Italiaanse militairen in Irak.

Vrijdag meldden opstandelingen in Irak al dat zij vier Italianen gijzelden. Toen weersprak de regering in Rome dit nog. Nu heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de vermissing van de vier toegegeven.

De drie Russische en vijf Oekraïnse burgers die gisteren in Bagdad waren ontvoerd, zijn weer vrijgelaten. Dat heeft de Russische regering bevestigd. Het ging om medewerkers van het Russische elektriciteitsbedrijf Teknoprom dat in Bagdad werkt aan een elektriciteitscentrale. De acht zijn inmiddels in veiligheid gebracht. Nadere details ontbreken nog.

De zeven Chinezen die zondag ontvoerd waren bij Fallujah, zijn vrijgelaten. Ze zijn ongedeerd in Bagdad aangekomen. Volgens China, dat geen troepen in Irak heeft, waren ze op eigen houtje in Irak op zoek naar werk. Over het lot van de drie Japanners, die sinds vijf dagen worden gegijzeld, is niets bekend.

Op dit moment worden nog ongeveer dertig buitenlanders uit zeker 12 verschillende landen in Irak gegijzeld. Van negen Amerikanen en twee Tsjechen die vermist worden, wordt aangenomen dat die ook ontvoerd zijn. De Amerikanen, twee militairen en zeven burgers, worden sinds vrijdag vermist.

Steeds meer landen roepen medewerkers terug uit Irak omdat het er te gevaarlijk is. Frankrijk heeft al haar burgers en zakenmensen dringend opgeroepen het land te verlaten. Het Russische energiebedrijf Teknoprom trekt al zijn 370 medewerkers terug na de gijzeling van acht van haar medewerkers. Individuele Bulgaarse militairen mogen zich terugtrekken als ze dat willen, meldt de Bulgaarse minister Passi van Buitenlandse Zaken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief