Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ashcroft en FBI bekritiseerd om 11/9

13 apr 04

De commissie die de terreuraanslagen van 11 september 2001 onderzoekt heeft zware kritiek geuit op minister Ashcroft van Justitie en de federale politiedienst FBI. In een rapport stelt de commissie dat Justitie en de FBI onvoldoende oog hebben gehad voor de dreiging van terreuraanslagen in de Verenigde Staten.

Ashcroft wordt verweten dat hij terreurbestrijding geen prioriteit heeft gegeven nadat hij in januari 2001 was aangetreden als minister. Het voorlopige rapport over 11 september verscheen voorafgaand aan verhoren die de commissie had met voormalig minister van Justitie Reno en de voormalige directeur van de FBI, Freeh.

De federale politie heeft volgens de commissie te weinig middelen vrijgemaakt voor effectieve informatievergaring over terreur. Het rapport merkt verder op dat slechts zes procent van de 1300 FBI-agenten op de dag van de aanslagen met terrorisme bezig was.

Tegenover de commissie verklaarde Freeh dat hij in de lente van 2001 wel extra budget had aangevraagd voor meer onderzoek naar terreur. Maar op 10 september 2001 besloot Ashcroft, de baas van de FBI, het verzoek niet in te willigen.

Freeh verklaarde verder dat de regeringen-Clinton en -Bush geen duidelijke opdracht hebben afgegeven om mogelijke terroristen op Amerikaans grondgebied op te sporen. De voormalige directeur, die in juni 2001 aftrad, zei dat de FBI ondanks beperkte financiële middelen wel een effectief anti-terreurprogramma had.

Na de voormalige FBI-directeur getuigde Janet Reno voor de commissie. Zij was minister van Justitie onder president Clinton. Reno verklaarde haar opvolger Ashcroft eind 2000, begin 2001 te hebben geadviseerd om de bestaande informatie over terrorisme te bundelen.

Ze kon zich niet herinneren dat zij tijdens de overgangsperiode van de regering-Clinton naar de regering-Bush de naam al-Qaeda heeft genoemd. Ze vertelde de commissie verder dat zij "een zekere frustratie" voelde bij het geringe bereidheid van FBI om informatie met andere inlichtingendiensten te delen.

Later op de dag getuigt minister Ashcroft van Justitie voor de 11/9-commissie. Om 02.30 uur Nederlandse tijd geeft president Bush een persconferentie over de geweldspiraal in Irak en over het geheime memo dat het Witte Huis afgelopen weekeinde openbaar maakte. In het memo staat dat aanwijzingen waren voor een terreuraanval in de Verenigde Staten. De regering-Bush ligt onder druk omdat zij die dreiging te weinig zou hebben onderkend.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief