Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kampbewoners Vinkenslag blokkeren A2

14 apr 04

Ongeveer honderd bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag hebben woensdagochtend de A2 bij MVV-stadion de Geusselt in Maastricht enkele uren geblokkeerd. De actie richtte zich tegen de strenge controles op het kamp door de gemeente. De betogers vinden dat burgemeester Leers handelt in strijd met de mensenrechten. De gemeente Maastricht was verrast door de blokkade en zei zich van geen kwaad bewust te zijn.

De kampbewoners legden huishoudelijk afval en banden op de weg en droegen spandoeken bij zich met teksten als 'Kampers: wij zijn één familie', 'We leven weer in de jaren '40-'45' en 'Leers we zijn ook mensen, dieren leven in een kooi net als wij'. Ze maakten duidelijk dat de blokkade het begin is van een reeks grote acties die woonwagenbewoners uit het hele land in petto hebben.

De politie greep niet in en onderhandelde met de kampbewoners. De betogers beëindigden hun actie tegen 10.30 uur vrijwillig. Vlak daarna kwamen ongeveer tien busjes van de Mobiele Eenheid naar de plaats van de blokkade om ervoor te zorgen dat bulldozers en vrachtwagens met grijparmen de troep op de weg konden opruimen.

Het verkeer ondervond grote hinder van de actie. De politie maakte een omleiding bij de afslag Meerssen voor het verkeer vanuit de richting Eindhoven, maar de files waren aan beide zijden van de Geusselt erg lang. Ook het verkeer in de binnenstad van Maastricht liep vast.

De gemeente Maastricht liet weten geen directe aanleiding te zien voor de blokkade van de snelweg. Een woordvoerder noemde de kritiek van de bewoners onterecht. Maastricht doet volgens hem niets anders dan uitvoeren wat met de kampers is afgesproken en is bezig met de sanering van het kamp. "Wat wij doen is gewoon de reguliere handhaving. We komen niet met verrassingen of nieuwe regels.''

De gemeente en bewoners van Vinkenslag liggen al langere tijd met elkaar in de clinch. Maastricht probeert met een grootscheepse operatie paal en perk te stellen aan allerlei illegale activiteiten op het kamp. De bewoners voelen zich naar eigen zeggen "als beesten behandeld en onderdrukt'' door de gemeente.

De gemeente en een bewoner van het kamp kruisten vorige week ook al de degens voor de rechter. De bewoner had volgens de gemeente een woonwagen illegaal neergezet op het terrein, waarop de rechter gelastte dat hij de wagen voor 1 mei moet verwijderen.

Vinkenslag moet de komende jaren inkrimpen van 120 naar tachtig wagens. Maastricht wil het kamp omvormen tot een bedrijventerrein. Alleen bewoners die een levensvatbaar bedrijf hebben, kunnen blijven. Het gaat voornamelijk om autohandelaren. De bewoners die moeten vertrekken, krijgen een andere plek in de stad toegewezen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief