Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Aartsen beledigt Balkenende en maakt excuses

15 apr 04

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen heeft woensdag in het debat over terrorisme zijn excuses moeten aanbieden aan premier Balkenende. Van Aartsen had Balkenende gegriefd door te suggereren dat die op de EU-top vorige maand in Brussel terrorisme had vergoeilijkt door te verwijzen naar armoede als voedingsbodem voor terrorisme. Een boze Balkenende ontkende dat. Van Aartsen nam vervolgens, op aandringen van CDA-fractievoorzitter Verhagen, zijn woorden terug.

Van Aartsen had in eerste instantie de PvdA aangevallen. Die partij vergoeilijkt volgens hem terreur door te verwijzen naar armoede in de Derde Wereld. "De daders van terroristische aanslagen zijn welvarend, hoog opgeleid. Ze hebben het niet voorzien op onze rijkdom, maar op onze manier van leven. Het is je reinste nihilisme. Zij zeggen: jullie houden van het leven, wij van de dood'', aldus Van Aartsen.

De VVD'er verwierp de theorie van de voedingsbodem, zoals aangehangen door de Duitse bondskanselier Schröder, als "een levensgevaarlijke theorie'', waarmee terrorisme min of meer wordt goedgepraat.

Bos antwoordde dat ook het terrorisme oorzaken heeft. "Daar moeten we ons in verdiepen. Niet om het te vergoeilijken, maar om maatregelen ter preventie te kunnen nemen.'' GroenLinks-leider Halsema wees Van Aartsen erop dat de "massa's in het Midden-Oosten'' geen terroristen zijn, maar door hun situatie wel kunnen afglijden en gevoelig kunnen worden voor de argumenten van terroristen.

Van Aartsen zei daarop dat ook hij begrip heeft voor de situatie van de Palestijnen, maar dat hij geen link wil leggen met de aanslagen in Europa. "Het doel van de terroristen in Europa is Spanje geworden. Maar het had net zo goed een ander land kunnen zijn.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief