Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnen: Amerikaanse ommezwaai oorlogsverklaring

15 apr 04

Palestijnen hebben woensdag en donderdag furieus gereageerd op de expliciete Amerikaanse steunbetuiging aan het adres van de Israëlische premier Sharon en diens oplossing van de Palestijns-Israëlische kwestie. De uitlatingen van president Bush over de Westelijke Jordaanoever, de Palestijnse vluchtelingen en de Joodse nederzettingen worden gezien als oorlogsverklaring en een vergissing van epische proporties.

Radicale Palestijnse organisaties als Hamas en de Islamitische Jihad uitten dreigende taal. Een woordvoerder van de Islamitische Jihad repte van een "oorlogsverklaring'', terwijl een zegsman van Hamas verklaarde dat de gewapende opstand tegen de joodse staat nog "de enige weg is''. Hamas-leider Khaled Meshaal liet weinig onduidelijkheid bestaan over de toekomst. "Dit bewijst dat alleen verzet de goede weg is.''

Eerder al veroordeelde de Palestijnse Autoriteit (PA) van president Arafat de Amerikaanse ommezwaai. "Dit is een ernstige vergissing'', zei Abbas Zaki, een voorman van Arafats Fatah-organisatie en een naaste adviseur van de Palestijnse president. "De Verenigde Staten hebben het vredesproces vermoord. De VS willen de Israëlische oplossing opleggen. Dit is groot bedrog'', zo citeerde de krant Jerusalem Post donderdag de Fatah-voorman.

Een andere voorman van de Palestijnse autoriteit die door de krant wordt opgevoerd, verzuchtte; "vandaag heeft Bush een fatale klap uitgedeeld aan het vredesproces. De VS kunnen niet langer een rol spelen in het vredesproces. Wat Bush heeft gedaan is zeer onverantwoordelijk en gevaarlijk.''

De leiders van de Palestijnse Autoriteit onder wie Arafat en premier Qurei zeggen dat de overeenkomst tussen Sharon en Bush het einde van het vredesproces betekent en de kansen op vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio heeft vernietigd. Bovendien draait die de klok volledig terug. Het akkoord leidt tot "een nieuwe geweldsspiraal en maakt een eind aan alle overeenkomsten en voornemens die zijn ondertekend'', zo maakte de Palestijnse Autoriteit in een communiqué bekend.

De historische koerswijziging van de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten werd woensdag tijdens een persconferentie wereldkundig gemaakt. Bush noemde Sharons voornemen voor een eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook "historisch en moedig''.

Israël kan volgens Bush met recht aanspraak maken op een deel van de bezette Westelijke Jordaanoever. Het gaat daarbij volgens hem om gebieden waar veel Israëlische kolonisten wonen. Bush zei dat de Palestijnen onmogelijk kunnen verwachten dat Israëls grenzen weer dezelfde zullen worden als die van vijftig jaar geleden.

"In het licht van nieuwe realiteiten op de grond, inclusief de al bestaande grote Israëlische bevolkingscentra, is het onrealistisch te verwachten dat het resultaat van de definitieve onderhandelingen een volledige en complete terugkeer naar de grenzen van de wapenstilstand van 1949 zal zijn'', aldus het Amerikaanse staatshoofd.

Bush zei verder dat de Palestijnse vluchtelingen het recht op terugkeer naar Israël moeten opgeven. Het Israëlische veiligheidshek op de Westelijke Jordaanoever is in Bush' ogen een legitiem middel van Israël om de eigen veiligheid te waarborgen, maar mag slechts een tijdelijke oplossing zijn, aldus het staatshoofd. Sharon liet in een brief aan Bush weten de werkzaamheden aan de barrière versneld te zullen uitvoeren.

De Palestijnse premier Qurei noemde Bush' steun voor het plan onacceptabel. "Bush is de eerste Amerikaanse president die legitimiteit geeft aan joodse nederzettingen op Palestijns land. Wij zullen dit niet accepteren.''

In de Israëlische nederzettingen in de Gazastrook wonen ongeveer 7500 kolonisten tussen meer dan een miljoen Palestijnen. Op de Westelijke Jordaanoever verblijven ongeveer 240.000 Israëli's en als Oost-Jeruzalem wordt meegeteld zelfs 400.000. In de zes te annexeren nederzettingen op de Westoever leven ruim 92.000 kolonisten.

Ook over de Israëlische terugtrekking uit Gazastrook volgens de plannen van Sharon, is de Palestijnse Autoriteit niet te spreken. Israëlische militairen moeten zich uit de hele strook terugtrekken en dus ook uit het grensgebied met Egypte. Het handhaven van de Israëlische controle over de grens met Egypte "is een duidelijke indicatie dat dit geen echte terugtrekking is, maar een poging om van de Gazastrook een grote gevangenis te maken''.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief