Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Osama bin Laden biedt Europa vrede aan op band

15 apr 04

De leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, Osama bin Laden, heeft Europa op een nieuwe geluidsbandopname vrede aangeboden. Voorwaarde voor een bestand met het netwerk is volgens Bin Laden een vreedzame opstelling ten opzichte van moslims en terugtrekking van alle troepen uit de islamitische wereld.

De terroristenleider sluit een bestand met de Verenigde Staten nadrukkelijk uit. De band is uitgezonden op de Arabische nieuwszenders al-Arabiya en al-Jazeera.

"Ik bied een verzoenend initiatief, waarvan de kern is dat we onze operaties tegen alle Europese landen stopzetten, als ze beloven geen agressie tegen moslims te tonen of zich in hun zaken mengen'', aldus de bandopname. Het vredesaanbod is gedurende drie maanden geldig.

De bomaanslagen op vier forensentreinen in Madrid vorige maand, waardoor 191 mensen om het leven kwamen, was een vergelding voor de Spaanse aanwezigheid in Irak, Afghanistan en 'Palestina', zei Bin Laden. "Wat is gebeurd op 11 september en 11 maart was een koekje van eigen deeg, zodat jullie weten dat veiligheid een noodzaak voor iedereen is.''

De al-Qaeda-leider zwoer wraak voor de liquidatie van de leider van de Palestijnse radicale beweging Hamas, sjeik Ahmed Yassin. Het is nog niet duidelijk of de bandopname authentiek is.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief