Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Peres: Bush moet vasthouden aan plan-Clinton

15 apr 04

De Israëlische oppositieleider Shimon Peres vindt dat de Amerikaanse president Bush moet teruggrijpen naar het plan van Clinton uit 2000 voor het vredesproces tussen de Israeliërs en de Palestijnen. "Als Bush daaraan blijft vasthouden, zullen er niet zoveel moeilijkheden zijn'', zei Peres donderdag na afloop van een conferentie over nanotechnologie in Amsterdam.

Volgens Peres klinkt dat ook door in de verklaring van Bush woensdagavond, waarin de president zei de plannen van de Israëlische premier Sharon te omarmen. Bush steunt het plan van Sharon om zich terug te trekken uit de Gazastrook en de grote nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Voormalig president Clinton stelde destijds voor die nederzettingen te ruilen voor land dat Israël zou moeten opgeven.

Bush zei dat de Palestijnen onmogelijk kunnen verwachten dat de grenzen van Israël weer dezelfde zullen worden als die van vijftig jaar geleden. Het betekent een historische koerswijziging van de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten. "Het is duidelijk een move van de bestaande situatie'', zei Peres.

Bush maakte verder duidelijk dat Palestijnse vluchtelingen het recht op terugkeer naar Israël moeten opgeven. Als de Palestijnen eenmaal een eigen staat hebben, moeten zij zich volgens het Amerikaanse staatshoofd daar vestigen. "Dat is retoriek'', zei Peres. "Israël kan geen zelfmoord plegen en de terugkeer van vluchtelingen stoppen.''

Peres, leider van de Arbeiderspartij in Israël, spreekt zich niet explicitiet uit over het annexeren van de grote nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. "Dat moet de test der realiteit nog doorstaan'', zei hij. Begin mei vindt er een stemming plaats binnen de Likud-partij over het voorstel van Sharon. Zowel binnen als buiten de Israëlische regering is er weerstand. Peres geeft Sharon wel al zijn volledige steun aan het plan de nederzettingen op de Gazastrook te ontruimen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief