Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Europese landen wijzen eensgezind aanbod Bin Laden af

15 apr 04

Europese landen hebben met grote eensgezindheid het vredesaanbod van de Saoedische terrorist Osama bin Laden afgewezen. Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje en de Europese Commissie verklaarden donderdag niet met de leider van al-Qaeda in zee te willen of kunnen gaan.

Londen deed het idee van een wapenstilstand met terroristen af als "absurd''. De Britten zien de boodschap als een "cynische truc om Europa en de Verenigde Staten uiteen te drijven''. De Franse president Chirac liet vanuit Algiers weten "niet met terroristen te onderhandelen''. Rome noemde onderhandelingen met al-Qaeda "ondenkbaar''.

Uit Berlijn kwam eenzelfde reactie. Duitsland zal niet onderhandelen met "criminelen'' zoals Osama bin Laden en al-Qaeda. "De internationale gemeenschap moet samen blijven vechten tegen het internationaal terrorisme'', verklaarde een zegsman van de regering donderdag desgevraagd.

Volgens de aankomende Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Angel Moratinos, moeten zijn landgenoten "niet luisteren naar of aandacht besteden aan'' een boodschap op een bandje die de aanslagen van 11 maart in Madrid rechtvaardigen. Door de bomaanslagen in volgepakte forensentreinen kwamen die dag 191 mensen om.

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie verklaarde donderdag vanuit Sjanghai dat er "geen mogelijkheid'' is voor Europese landen om op een bestandsaanbod van Bin Laden in te gaan. "Er is geen mogelijk voor een akkoord onder dreiging van terreur, onmogelijk'', aldus de Italiaan.

"Ik bied een verzoenend initiatief, waarvan de kern is dat we onze operaties tegen alle Europese landen stopzetten, als die beloven geen agressie tegen moslims te tonen of zich in hun zaken mengen'', was op de band te horen die uitgezonden werd door Arabische tv-zenders. Alle Europese militairen zouden zich volgens Bin Laden in ruil voor de vrede moeten terugtrekken uit de islamitische wereld. Het vredesaanbod zou drie maanden geldig zijn en niet van toepassing zijn voor de Verenigde Staten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief