Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irakezen gedood in Fallujah

16 apr 04

Bij gevechten tussen het Amerikaanse leger en Iraakse rebellen in Falllujah zijn zeker zes en mogelijk vijftien Irakezen gedood en twintig anderen gewondgeraakt. Dat melden verschillende bronnen, waaronder een woordvoerder van een ziekenhuis en diverse getuigen.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zei donderdag nog dat de situatie in Fallujah onder controle was. Vorige week vrijdag werd een eenzijdig staakt-het-vuren ingesteld door de VS in de opstandige soennitische stad, maar het Amerikaanse leger liet weten wel terug te schieten als het wordt aangevallen.

Een woordvoerder van de soennitische geestelijken, Abdul Salam Kubeisi, beschuldigt de VS van het schenden van het bestand. Kubeisi heeft bemiddeld bij het staakt-het-vuren in Fallujah. "De Amerikanen hebben de bombardementen donderdagavond hervat, waardoor er nu tientallen lijken begraven zijn onder de ruïnes van hun huizen", aldus Kubeisi.

De afgelopen weken zijn de meest gewelddadige geweest sinds het begin van de Amerikaanse invasie in Irak. Kubeisi zei dat 298 vrouwen en kinderen zijn omgekomen in Fallujah. Afgelopen maand zijn zeker tachtig Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Dit is nu al meer dan het aantal Amerikaanse militaire slachtoffers in de drie weken durende oorlog voorafgaand aan de val van Saddam Hoessein.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief