Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duitsland wil dat 'kwartet' Midden-Oosten bijeen blijft

16 apr 04

Duitsland wil dat de Europese Unie samen met de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties blijft zoeken naar een oplossing voor de vrede in het Midden-Oosten. Dit zogeheten kwartet "moet bijeen blijven'', zo stelde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer vrijdagmiddag voorafgaand aan overleg met zijn EU-collega's in het Ierse Tullamore.

Volgens Fischer is er nog geen sprake van dat de EU nu een geheel eigen koers gaat varen, nadat de Amerikaanse president Bush de plannen van Israël om zes nederzettingen op de westelijke Jordaanoever te behouden openlijk heeft gesteund. Naast Fischler stelde ook de Oostenrijkse bewindsvrouwe Ferrero Waldner dat de vier partners gezamenlijk moeten blijven onderhandelen met Israël en de Palestijnse Autoriteit.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Cowen, huidig voorzitter van de EU, zei vrijdag al dat hij ,,op korte termijn'' een nieuwe bijeenkomst voorziet van het kwartet. Hij kon nog niet aangeven wanneer dat overleg precies zal plaatsvinden.

Cowen heeft daarover al wel overleg gehad met zijn Russische collega Lavrov en VN-secretaris-generaal Kofi Annan. In Ierland is Berlijn al genoemd als mogelijke plaats voor het overleg van de kwartet-partners.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief