Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blad met Dutroux-foto's uit de handel

16 apr 04

Het Engelstalige in Brussel verschijnende maandblad The Sprout dat in het aprilnummer
autopsiefoto's van slachtoffers van Dutroux heeft gepubliceerd, wordt donderdagmorgen op last van de rechter in België uit de handel genomen.

Op de voorpagina staat een foto van een spin die over een van de opgegraven lichamen wandelt en binnenin staan foto's van de overschotten van Julie en Mélissa op de onderzoekstafel. Het is de eerste keer dat dergelijke foto's over deze zaak worden geplaatst in een blad.

De ouders van de meisjes hadden direct na publicatie een kort geding aangespannen tegen het blad. Zij eisten dat de editie uit de handel zou worden genomen. Volgens de ouders hadden de foto's geen nieuwswaarde en waren ze enkel afgedrukt uit winstbejag.

De rechtbank stemde hiermee in. Zij beval de verwijdering van het maandblad uit alle winkels op straffe van een dwangsom van duizend euro per verkocht nummer. Het blad wordt volgens The Sprout verkocht in een honderdtal winkels in de wereld, waarvan een tiental in Brussel.

Dutroux' advocaat Boudewyn noemde de publicatie woensdag bij het proces in Aarlen 'schandalig'. The Sprout zegt echter dat de foto's aantonen dat de meisjes mishandeld zijn. Dat zou volgens het blad aantonen dat Dutroux' versie van de feiten, volgens welke hij een klein radertje was in een groot pedofilienetwerk, juist is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief