Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush en Blair steunen VN-plan Irak

16 apr 04

De Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair hebben het VN-plan voor een overgangsregeling voor Irak met instemming ontvangen. In de tuin van het Witte Huis onderstreepten de beide leiders dat 30 juni, ondanks het geweld, de datum voor de machtsoverdracht blijft in Irak.

Blair was naar Washington gekomen in de escalerende situatie in Irak te bespreken met de president. Ze maakten in een rede na afloop van hun onderhoud duidelijk dat ze niet zullen wijken voor het geweld.

Bush: "De premier en ik hebben een keuze gemaakt. Irak zal vrij zijn. Irak zal onafhankelijk zijn. Irak zal een vreedzame natie zijn en wij zullen niet wijken in het aangezicht van geweld". Blair voegde daaraan toe dat de "klus geklaard" moet worden om er zeker van te zijn dat de opofferingen van de gesneuvelden niet voor niets zijn geweest.

Het VN-plan, waaraan nog wordt gesleuteld door bemiddelaar Brahimi, voorziet in een waarnemende regering die na overleg met de VS en Iraakse leiders wordt benoemd door de VN. De overgangsregering moet een nieuwe grondwet opstellen en de verkiezingen voorbereiden. Die moeten begin 2005 worden gehouden.

Naast een presidentiële raad, bestaande uit drie personen, moet er een premier in Irak komen die de belangrijkste politicus van het land moet worden. Het voorstel van Brahimi voorziet ook in een adviserend parlement tijdens de overgangsperiode.

Volgens het plan wordt de huidige Iraakse regeringsraad op 30 juni opgeheven. De Amerikaanse bewindvoerder, Paul Bremer, vertrekt, maar het leger van de VS blijft in Irak gestationeerd. De VS blijft controle houden over de geldstromen in Irak en de leiding over de Iraakse veiligheidstroepen.

Met de grotere rol van de VN lijkt president Bush tegemoet te komen aan premier Blair. Die pleitte eerder al voor een nieuwe VN-resolutie voor Irak. Maar daarover spraken de beide leiders niet.

Blair dringt aan op een nieuwe resolutie omdat daarmee de weg kan worden vrijgemaakt voor betrokkenheid van onder meer de NAVO in Irak. De NAVO weigert troepen te sturen naar Irak zonder VN-mandaat.

Ook hoopt Blair met een nieuwe VN-resolutie Spanje over de streep te trekken om zijn troepen in Irak te handhaven. De nieuwe, vandaag geïnstalleerde premier Zapatero heeft aangekondigd de Spaanse soldaten terug te halen na de aanslagen in Madrid.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief