Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hamas-leider al-Rantissi dood door aanslag

17 apr 04

Minder dan een maand na zijn aantreden als leider van de radicale Palestijnse Hamas-beweging is Abdel Aziz al-Rantissi zaterdagavond door Israël geliquideerd. Al-Rantissi werd na een luchtaanval met raketten op zijn auto zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht.

Daar overleed hij tijdens een spoedoperatie. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat zijn land "een genie van het terrorisme" heeft aangepakt. Ook twee lijfwachten kwamen om het leven.

Hamas heeft wraak gezworen. "Israël zal dit berouwen. Zijn bloed zal niet vergeefs vloeien", aldus een verklaring van de radicale Palestijnse organisatie. De Palestijnse premier Qurei zei dat de moord op Al-Rantissi een direct resultaat was van de aanmoediging die Israël woensdag van de Amerikaanse president Bush kreeg. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat noemde de liquidatie van Al-Rantissi een "gruwelijke misdaad".

Al-Rantissi is de opvolger van de oprichter van Hamas, sjeik Ahmed Yassin, die op 22 maart om het leven kwam door een Israëlische liquidatie. De kinderarts overleefde vorig jaar een Israëlische liquidatiepoging. Zodra het nieuws over de aanslag bekend werd, gingen tienduizenden leden en aanhangers van Hamas de straat op om wraak te eisen.

De Israëlische minister zonder portefeuille Uzi Landau gaf in een gesprek met de televisiezender '10' uiting aan zijn vreugde over de liquidatie van de Hamasleider. Hij kondigde aan dat zijn land doorgaat met het "elimineren van terroristen".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief