Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hamas benoemt opvolger al-Rantissi

18 apr 04

De militante Palestijnse beweging Hamas heeft zondag bevestigd dat een opvolger is benoemd voor de zaterdag door Israël geliquideerde leider in de Gazastrook, Abdel Aziz al-Rantissi. De naam van de opvolger blijft uit veiligheidsoverwegingen geheim, aldus Hamas in een verklaring.

Arabische nieuwszenders berichtten in de nacht van zaterdag op zondag al dat Hamas enkele uren na de dood van al-Rantissi een opvolger had benoemd om de beweging in de Gazastrook te gaan leiden.

Minder dan een maand na zijn aantreden als leider van Hamas, werd al-Rantissi geliquideerd. Hij werd na een luchtaanval met raketten op zijn auto zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij tijdens een spoedoperatie. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat zijn land ,,een genie van het terrorisme'' heeft aangepakt.

De Israëlische premier Sharon heeft het leger gecomplimenteerd met de liquidatie van al-Rantissi, meldde de legerradio zondag. Volgens de radio heeft de premier gezegd dat hij zijn beleid ten opzichte van de Palestijnen zal voortzetten. De Israelische minister Gideon Ezra heeft zondag gezegd dat de in Syrië verblijvende algemene leider van Hamas, Khaled Meshaal, hetzelfde lot wacht als al-Rantissi.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief