Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bot: aanslag al-Rantissi verwerpelijk

18 apr 04

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft de liquidatie door Israël van Hamas-leider al-Rantissi scherp veroordeeld. Hij noemde de aanslag "niet acceptabel en verwerpelijk". Bot vreest dat het vredesproces in het Midden-Oosten nu "de mist in gaat".

Volgens de minister is het veel moeilijker geworden om met Israël in gesprek te blijven. Hij wees erop dat de EU Israël en de Palestijnse Autoriteit gisteren nog had opgeroepen om het vredesproces weer op te pakken. "Elke keer als je je hand uitsteekt, gebeurt er zoiets". Bot sprak in Ierland, waar hij gisteren overleg voerde met zijn EU-collega's.

De Nederlandse minister zei dat zijn reactie "in lijn" is met die van de Europese Unie. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana sprak van een "onwettige daad", die een nieuw belemmering vormt voor het vredesproces in het Midden-Oosten. De Ierse voorzitter van de EU had de liquidatie gisteravond al scherp veroordeeld.

De Britse regering noemde actie illegaal en contraproductief. Desondanks denkt minister Straw van Buitenlandse Zaken niet dat er een crisissfeer zal heersen op het overleg begin mei van het 'kwartet' (de EU, VS, VN en Rusland) over de routekaart die moet leiden tot vrede in het Midden-Oosten.

De regering-Bush heeft de liquidatie niet uitdrukkelijk veroordeeld. In een officiële verklaring wees het Witte Huis erop dat Hamas een terroristische organisatie is, en dat Israël het recht heeft tot zelfverdediging. De VS zei wel bezorgd te zijn over de gevolgen van de aanslag voor de stabiliteit in de regio.

De nationale veiligheidsadviseur, Rice, weersprak aantijgingen van de Palestijnse premier Qurei en andere Arabische leiders dat de VS de liquidatie van al-Rantissi vooraf had goedgekeurd. Ze zei dat de VS niets wist van het Israëlische plan om de Hamas-leider te doden.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei "diep bezorgd" te zijn over de situatie in het Midden-Oosten. De zegsman verklaarde dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen, maar dat acties daartoe moeten plaatsvinden binnen de grenzen van het internationale recht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief