Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aangrijpende getuigenis van Sabine Dardenne

19 apr 04

Sabine Dardenne, die 81 dagen gevangen is gehouden door Marc Dutroux, heeft maandag een aangrijpende getuigenis afgelegd in de rechtbank van Aarlen. Het was de eerste keer sinds de ontvoering in 1996 dat ze weer bij elkaar waren.

Met trillende stem vertelde Sabine aan de jury en rechters hoe Dutroux en zijn hulpje Lelièvre haar als twaalfjarige van haar fiets sleurden, hoe ze medicijnen kreeg toegediend en hoe ze een huis bij Charleroi werd gebracht.

Sabine, nu twintig jaar oud, vertelde dat ze zich moest uitkleden. Dutroux deed een ketting om haar hals en bond die aan het bed. Daarna is het meisje dagenlang misbruikt. Dutroux maakte haar wijs dat hij haar beschermde tegen een 'boze chef'.

Cruciaal in haar getuigenis was toen Sabine zich plots omdraaide en Dutroux recht in de ogen keek. Tot die tijd had ze oogcontact juist vermeden. Sabine vroeg Dutroux waarom hij haar niet direct had vermoord. Marc Dutroux, toch iets nerveuzer dan anders, antwoordde dat hij nooit van plan was om haar te liquideren en dat hij haar alleen heeft misbruikt.

Sabine riep met haar verhaal veel emoties op. Twee betrokkenen, toch al oververmoeid door de langdurige rechtszaak, werden onwel. Ze moesten naar het ziekenhuis voor onderzoek. Het waren Paul Marchal, de vader van de vermoorde An, en Patricia Martin, de moeder van de ontvoerde Laetitia. Beiden konden in de namiddag het ziekenhuis verlaten.

Na de getuigenis vroeg Dutroux' toenmalige vrouw Michelle Martin om vergiffenis aan Sabine. De vrouw had destijds de ontvoeringen en verkrachtingen van haar man gedoogd. Maar Sabine weigerde resoluut. "U, als moeder van een gezin, wist waar ik was. U deed niets. Ik kan uw excuses niet aanvaarden''.

Na afloop zei Sabine dat ze zich niet had voorbereid op haar verhaal. "Ik was wat zenuwachtig, maar het ging wel'', zei ze. "Het was eigenaardig om al die blikken op mij gericht te zien en om met Dutroux geconfronteerd te worden. Nee, ik was niet bang van zijn blik'', legde Sabine met een kleine glimlach op het gezicht uit. "Na zeven jaar was het belangrijk om de puntjes op de i te zetten. En dat heb ik kunnen doen. Het is niet echt een gewicht dat van me afvalt, want ik moet er toch nog mee voortleven. Maar het was iets dat moest gedaan worden. Morgen begint mijn normale leven weer. Er zal niet echt iets veranderd zijn''.

Dutroux heeft maandag herhaald dat hij Sabine Dardenne in opdracht van Michel Nihoul heeft ontvoerd. "Maar ik begon me aan haar te hechten. Ik wilde haar niet meer afgeven aan Nihoul, omdat ik wist wat er met haar zou kunnen gebeuren'', legde Dutroux uit, doelend op de eerder ontvoerde tienermeisjes An en Eefje die zijn vermoord.

Maandag keek de jury nog naar enkele zelfgemaakte verkrachtingsfilms van Dutroux. Daarop is te zien hoe de Belg drie Slowaakse meisjes verdoofd en verkracht. Justitie had deze verkrachtingen ook ten laste gelegd. De Slowaakse meisjes zijn echter niet naar Aarlen gekomen om te getuigen.

De rechtbank hoort dinsdag Laetitia Delhez, een andere overlevende uit de sekskelder van Dutroux.

(Bron: ANP/BELGA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief