Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnen willen niet lang wachten op wraak Hamas

19 apr 04

De militante Palestijnse beweging Hamas roept om wraak voor de dood van zijn leider Abdelaziz al-Ratissi. Binnen een maand tijd verloor de beweging twee leiders en Hamas is tot nu toe niet in staat gebleken om een wraakactie uit te voeren. Daardoor vragen waarnemers zich hardop af of Israël slaagt in zijn opzet de verzetsbeweging vleugellam te maken.

De dood van Al-Rantissi kwam ongeveer een maand na de liquidatie van sjeik Ahmed Yassin. Israël verhoogde na beide aanslagen de staat van paraatheid, maar wraakacties van Hamas bleven uit.

Hoewel Hamas verantwoordelijk was voor het grootste deel van de zelfmoordaanslagen tegen Israël sinds het begin van de intifada in september 2000, heeft de beweging geen grote aanslagen opgeëist sinds vorig jaar zomer. Samen met andere militante bewegingen voerde Hamas nog wel zelfmoordacties uit.

"Met de aanval op Yassin en nu op Al-Rantissi is Hamas ernstig verzwakt'', oordeelde de Israëlische minister van Defensie Shaul Mofaz zondag. "Hamas zal op een gepast moment reageren'', verzekerde de militante Palestijnse beweging echter. "Dit gaat niet op actie en reactie, dit gaat om timing.''

Het hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst in de Gazastrook, Yussuf Issa, zegt echter dat Hamas niet te lang kan wachten. "Hamas staat onder grote druk, want de mensen beginnen zich af te vragen waarom Hamas niet reageert. En dat zal de geloofwaardigheid aantasten.''

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief