Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush kiest Negroponte tot ambassadeur in Irak

19 apr 04

De Amerikaanse president Bush heeft maandag verklaard dat hij John Negroponte, nu ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties (VN), tot ambassadeur in Irak heeft uitgekozen. In die functie zal Negroponte de huidige bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, vervangen als belangrijkste Amerikaanse vertegenwoordiger in het land.

Negroponte wordt de eerste Amerikaanse ambassadeur in Irak sinds de val van dictator Hoessein ruim een jaar geleden. Hij treedt aan na de geplande machtsoverdracht op 30 juni, die de Irakezen hun soevereiniteit moet teruggeven.

Bush bestempelde het ambassadeurschap in Irak als een uiterst moeilijke taak. Washington ziet graag dat de VN na 30 juni een grotere rol in Irak gaan spelen. De ervaring van Negroponte bij de volkerenorganisatie geldt in dit verband als een groot pluspunt.

Op dit moment bestuurt de door Amerikanen benoemde regeringsraad Irak. Na de machtsoverdracht wil Washington invloed blijven uitoefenen door zijn nieuwe ambassade, die met ongeveer 3000 man personeel de grootste Amerikaanse missie ter wereld zal zijn.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief