Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tientallen doden door aanslagen Zuid-Irak

21 apr 04

Tientallen Iraki's zijn woensdag om het leven gekomen door een reeks aanslagen in en nabij de Zuid-Iraakse stad Basra, die als relatief veilig gold. Volgens de jongste cijfers stierven zeker 68 personen, onder wie achttien schoolkinderen, door de autobommen.

De leerlingen zaten in twee schoolbusjes die op het moment van een explosie passeerden. Een van de voertuigen brandde volledig uit. Talrijke lijken waren onherkenbaar verminkt. Er vielen zeker honderd, mogelijk tweehonderd gewonden. Onder hen zijn enkele Britse soldaten. Basra is het centrum van de Britse bezettingszone in Irak. Volgens Britse inschattingen gaat het vrijwel zeker om zelfmoordaanslagen.

De ontploffingen vonden vrijwel gelijktijdig tijdens het spitsuur plaats. De bomauto's ontploften in de buurt van politiebureau's. Kort na de drie aanslagen in Basra ging een bom af bij een politieschool in het nabijgelegen Zubair. Op die school geven zes Nederlandse marechaussees les. Hen is niks overkomen, meldde het ministerie van Defensie. Ze zijn veilig teruggekeerd op hun basis in Shaiba.

In Basra brak paniek uit. De Britten konden ter plekke geen hulp bieden, omdatze door woedende bewoners werden bekogeld met stenen. Tot nu toe was het in de stad en omgeving betrekkelijk rustig in vergelijking met grote delen van Midden- en Noord-Irak. In de regio wonen vooral sjiïtische islamieten.

De burgemeester van Basra zei dat hij het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden verdenkt van het plegen van de aanslagen. Sommige waarnemers vermoeden dat de Jordaanse al-Qaeda-terrorist Al-Zarqawi achter de aanslagen zit. De soenniet zou met de terreurdaden het verzet tegen de bezetters willen aanwakkeren en de verdeeldheid onder de Iraakse sjiïeten en soennieten willen vergroten.

Ook elders in Irak vielen woensdag doden. Ondanks een bestand kwamen zeker negen Iraakse opstandelingen om het leven tijdens gevechten met Amerikaanse mariniers in de West-Iraakse stad Fallujah. Bij de schermutselingen raakten drie Amerikaanse mariniers gewond.

De strijders voerden verwoede aanvallen uit op Amerikaanse mariniers die Fallujah omsingeld houden. De Amerikanen bombardeerden met vliegtuigen en geschut de stad, die al sinds het begin van de maand wordt belegerd door de Amerikaanse troepen.

De Amerikanen zagen af van de verovering van de stad, nadat op 5 april honderden Irakezen waren gedood bij de eerste pogingen om de anti-Amerikaanse strijders in Fallujah uit te schakelen. Iraakse prominenten bereikten vervolgens een staakt-het-vuren. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld benadrukte eerder deze week dat dit bestand niet eeuwig kan duren.

Op de grote doorgaande weg van Basra naar Bagdad kwam woensdagochtend bij een schietincident bij een checkpoint van de Nederlandse militairen een Irakees om. De controlepost is bij de Nederlandse basis in Ar Rumaytah.

Aan Nederlandse kant vielen geen gewonden. De Koninklijke Marechaussee begon een onderzoek. Een woordvoerder van Defensie liet weten dat een voertuig met daarin een nog onbekend aantal Irakezen waarschijnlijk een stopteken negeerde. Het is de tweede keer dat een Irakees omkomt bij een incident met Nederlandse militairen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief