Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslag op Nederlands kamp Irak

22 apr 04

Het Nederlandse kamp in het Zuid-Iraakse As-Samawah is afgelopen nacht beschoten met mortiergranaten. Dat heeft een woordvoerder van de landmacht gezegd. Een granaat kwam op het kamp terecht, maar richtte geen schade aan.

De beschieting vond plaats omstreeks 03.00 uur plaatselijke tijd (01.00 uur Nederlandse tijd). Conform de procedures zijn de 750 Nederlandse militairen in het kamp de bunkers in gegaan en is de wacht versterkt.

Defensie geeft toe dat militairen hadden kunnen omkomen als de granaat tussen de slaapvertrekken was afgegaan. "We moeten dit niet wegrationaliseren."

Het was de eerste keer dat Camp Smitty onder vuur kwam te liggen sinds de Nederlandse troepen vorig jaar in het woestijngebied zijn neergestreken. Waarschijnlijk is de beschieting van een afstand van enkele kilometers afgevuurd.

In totaal werden drie mortiergranaten afgevuurd. Daarvan ging één af in het kamp, kwam één niet tot ontploffing en landde de derde buiten het kamp. De 82mm-granaten veroorzaken geen grote krater, maar kunnen wel fataal letsel toebrengen.

Naar aanleiding van het incident wil de PvdA een nieuwe veiligheidsanalyse van minister Kamp van Defensie. Kamerlid Koenders maakt zich zorgen over de escalatie in het zuiden van Irak.

"De vraag is hoe de ontwikkelingen in het zuiden van Irak zich verhouden tot de relatief rooskleurige analyse van de minister van Defensie van vorige week", aldus Koenders. Minister Kamp is met een rondreis bezig door de Baltische staten.

Gisteren waren politiebureaus in Basra het doelwit van zelfmoordaanslagen. Daarbij kwamen 73 mensen om het leven. Tot dusver was het in de zuidelijke stad onder Brits toezicht relatief rustig gebleven.

Dezelfde dag raakten Nederlandse militairen betrokken bij een schietincident. Een Iraakse automobilist werd door Nederlanders en Iraakse agenten beschoten. De man raakte zwaargewond en overleed kort daarna. Hij zou een stopteken hebben genegeerd. Het is niet bekend wie het fatale schot loste. De Koninklijke Marechaussee heeft de zaak in onderzoek.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief