Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aantal Grieks-Cypriotische neestemmers daalt

22 apr 04

Het aantal Grieks-Cyprioten dat zaterdag bij het referendum tegen hereniging met het Turks-Cypriotische wil gaan stemmen, daalt. Gezien de donderdag gepubliceerde resultaten van een peiling gaat 53,3 procent van de ondervraagden 'neen' stemmen. Vorige week was dat nog 62 procent.

Cyprus is sinds een Turkse invasie in het noorden van het eiland in 1974 opgesplitst in een Grieks-Cypriotisch en een Turks-Cypriotisch deel. De VN willen een hereniging voordat het land op 1 mei toetreedt tot de Europese Unie. Als dat niet lukt wordt alleen het Grieks-Cypriotische deel EU-lid.

Vooral onder Grieks-Cyprioten bestaat veel weerstand tegen het vredesplan van de VN. Zij zouden onder meer af moeten zien van hun rechten op land en huizen in het noorden van het eiland. De Turks-Cypriotische bevolking is volgens peilingen wel in meerderheid voor de hereniging.

De grootste Grieks-Cypriotische politieke partij liet donderdag weten nog steeds tegen het plan te zijn. "Het is jammer, maar het antwoord van de VN was niet wat wij verwachtten'', zei secretaris-generaal Dimitris Christofias van de communistische partij AKEL.

De Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash zei ingenomen te zijn met het veto dat Rusland in de Veiligheidsraad uitsprak om een resolutie te blokkeren over het referendum. De resolutie, ingediend door de Verenigde Staten, had de Cyprioten moeten aanmoedigen om voor hereniging te stemmen.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief