Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Medische zorg uitzetcentrum Rotterdam schiet tekort

22 apr 04

De medische zorg in het uitzetcentrum op Rotterdam Airport is ver onder de maat. Er bestaat grote onduidelijkheid over de inzet van artsen en de bevoegdheden van verpleegkundigen. Het ontbreekt aan goede voorzieningen voor kinderen en zwangere vrouwen en langdurig verblijf in het centrum kan leiden tot psychiatrische problemen. Ook worden nieuwkomers niet onderzocht op tbc.

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg geschreven in een woensdag verschenen rapport. De inspectie concludeerde na twee bezoeken aan het uitzetcentrum verder dat de manager van de medische afdeling zijn zaakjes niet goed voor elkaar heeft en daar niet op aanspreekbaar is. Ook de directeur van het uitzetcentrum schiet tekort in zijn verantwoordelijkheid voor de medische zorg.

Volgens de inspectie moet er meteen een lijst komen waarop staat wat verpleegkundigen in het uitzetcentrum precies moeten doen. Voor andere medische handelingen moeten ze de hulp van een arts inroepen. Ook moet snel duidelijk zijn wanneer bepaalde artsen dienst hebben en welke huisarts supervisie heeft. In de instructies voor bewakers, verpleegkundigen en artsen mag niet meer verwezen worden naar de kosten van medische zorg.

Voor kinderen en zwangere vrouwen moeten aparte voorzieningen komen en er is behoefte aan duidelijke instructies voor raadpleging van een arts zolang het verpleegkundigen ontbreekt aan kennis over deze risicogroepen. Het uitzetcentrum had op last van de inspectie al een 24-uursbereikbaarheid met de Rotterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg geregeld moeten hebben. Dit moet alsnog zo snel mogelijk gebeuren.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is zorg in het uitzetcentrum 24 uur per dag gegarandeerd. Er zijn geen incidenten geweest, en ook geen klachten, meldt de woordvoerder. Wel zal Justitie binnenkort met de Inspectie gaan praten over de aanbevelingen.

Nederland heeft sinds vorig jaar een uitzetcentrum op het vliegveld in Rotterdam en binnenkort gaat het uitzetcentrum op Schiphol open. Hier worden illegalen opgesloten die op korte termijn terug kunnen naar hun land van herkomst. Het gaat vooral om illegalen die zijn opgepakt bij politieacties. Het maximale verblijf in een uitzetcentrum is 28 dagen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief