Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zorgen bij Kamp over geweld zuiden Irak

22 apr 04

Minister Kamp is bezorgd over de toename van het geweld in het zuiden van Irak, waar 1275 Nederlandse militairen zijn gelegerd. "De lokale bevolking is nog steeds op de hand van de Nederlandse militairen, maar je moet wel vaststellen dat het steeds intenser wordt in het zuiden van Irak'', zei Kamp donderdagmiddag. Hij zei dat op marinevliegkamp Valkenburg na terugkomst van een bezoek aan de Baltische staten.

Kamp ziet geen aanleiding zwaardere wapens of meer militairen naar het gebied te sturen. Hij gaf donderdag toe "geschrokken'' te zijn door de mortieraanval op het Nederlands kamp. "Maar het gaat nog steeds om een relatief klein aantal incidenten en we kunnen nog steeds ons werk doen zoals we dat willen.''

Volgens Kamp past de eerste aanslag op een Nederlands kamp in het dreigingsbeeld. "We hebben er altijd rekening mee gehouden dat zoiets kon gebeuren.'' Na de aanslag zijn alle veiligheidsprocedures opnieuw onder de loep genomen. De patrouilles zullen onverminderd, dag en nacht, doorgaan.

Kamp voelt er niet voor de Tweede Kamer elke dag te informeren over de dreigingsanalyse. De minister en de chef-defensiestaf worden zelf wel dagelijks tot in detail geïnformeerd over de ontwikkelingen in de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna. "De Kamer kan altijd informatie van mij krijgen, maar ze moet niet op de stoel van de minister gaan zitten.'' Kamp wil ook geen Orion-patrouillevliegtuigen naar Irak sturen. Dat had de vakbond AFMP gesuggereerd.

De veiligheidsmaatregelen voor de militairen in Irak zijn opnieuw verscherpt. De zogeheten 'alertheidsstatus' is verhoogd en meer militairen voeren meer patrouilles uit met zwaarder materieel, om zo de bevolking te tonen dat zij de situatie onder controle hebben.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief