Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Agt: Nederlanders zo snel mogelijk weg uit Irak

23 apr 04

De Nederlandse troepen moeten zich zo snel snel mogelijk terugtrekken uit Irak. Zonder een mandaat van de Veiligheidsraad was de oorlog tegen Irak onrechtmatig, dus ook de aanwezigheid van het Nederlandse contingent. Dat zei oud-premier Van Agt (CDA) donderdag in Nova.

Van Agt vindt dat de Amerikanen en de Britten nooit aan de aanval op Irak hadden moeten beginnen. "Het werd al vrij snel duidelijk dat er voor de oorlog geen enkele reden bestond die deugde.'' De coalitie zei er zeker van te zijn dat de Iraakse president Saddam Hoessien beschikte over massavernietigingswapens. Deze werden nooit aangetroffen.

Het kabinet besluit volgende maand over verlenging van het verblijf van de Nederlandse militairen als de speciale VN-gezant Brahimi zijn rapport over de mogelijke rol van de VN heeft uitgebracht. Minister Kamp (Defensie) zei vorige week in de Tweede Kamer dat vertrek van de Nederlandse troepen rampzalig zou zijn voor de Iraakse bevolking.

Van Agt vond verder dat het kabinet-Balkenende te veel zijn oren laat hangen naar de Verenigde Staten. De oud-premier noemde de VS arrogant en een schelmenstaat omdat president Bush de internationale rechtsorde aan zijn laars lapt, niet alleen met de oorlog tegen Irak, maar ook met zijn steun aan Israël.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief