Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duitse kijkers hopen op bekende gezichten en mooie japon

23 apr 04

Twee Duitse tv-stations, ARD en ZDF, zenden zaterdag het huwelijk van prins Johan Friso met Mabel Wisse Smit live uit.

Ook het huwelijk van prins Willem-Alexander en de uitvaarten van prins Claus en koningin Juliana stonden enorm in de belangstelling bij onze oosterburen. Dat was nog wel te begrijpen: Alexander, een kroonprins met een Zuid-Amerikaanse liefde, Claus een Duitser van geboorte, Juliana de internationaal bekende voormalige koningin.

Nu gaat het om de tweede zoon van koningin Beatrix, die in het buitenland vrij onbekend is en die door zijn huwelijk met zijn omstreden bruid nog afvalt als troonopvolger bovendien. "Dat is de Duitse kijkers geloof ik allemaal om het even. Ze zijn zich dat laatste ook amper bewust. Ze hopen zaterdag bekende gezichten te zien en een mooie trouwjapon", zegt Rolf Seelmann-Eggebert, de bekendste royalty watcher van Duitsland. Hij geeft zaterdag commentaar voor de ARD.

"De mensen kijken gewoon omdat ze graag goed nieuws hebben. Een huwelijk, een zeker een huwelijk met een koninklijk tintje, zien ze als goed nieuws. Ik denk dat een speciale tv-zender die alleen maar huwelijken uitzendt, een succes zou zijn", aldus Seelmann-Eggebert. "Als ik in de stad voorbij een kerk kom en zie dat er een bruid en bruidegom naar buiten komen, blijf ik ook staan. Gewoon, omdat het iets blijs is."

Dat er een dramatische kant aan dit huwelijk zit, een prins die zijn positie opgeeft voor zijn geliefde, kan de Duitsers niet extra opwinden, omdat ze niet zoveel van onze constitutionele monarchie weten. "Wel lid van de familie maar niet van het Koninklijk Huis is voor ons een kunstmatige scheiding. Friso blijft levenslang een koningskind, althans voor de Duitsers die altijd weer van koninklijke glans kunnen genieten." Zeker als die glans uit Nederland komt, aldus de Duitse deskundige, want de Nederlandse koninklijke familie heeft immers sloten Duits bloed door de aderen stromen.

De kwestie-Bruinsma is de Duitsers overigens niet helemaal onbekend. "Daarvan is hier ook wel het een en ander doorgedrongen en dat is ook niet iedereen zo bevallen. Ik denk dat we de plicht hebben Mabel Wisse Smit zaterdag ook een beetje op haar kwaliteiten te belichten", zegt Seelmann-Eggebert, doelend op Mabels knappe internationale loopbaan met vele sociale aspecten. "Zodat iedereen begrijpt waarom de Nederlandse koningin steeds achter haar heeft gestaan."

De Duitse tv zond ook het huwelijk van prins Constantijn uit. Prins Maurits en prins Bernhard jr, zonen van prinses Margriet, haalden de Duitse tv niet. Na de eerste lijn houdt het op, aldus Seelmann-Eggebert. Maken een trouwlustige Pieter-Christiaan en Floris dus geen enkele kans 'im Fernsehen'? "Hahaha, nee, dat denk ik niet."

Seelmann-Eggebert heeft zaterdag voor de ARD als co-commentator Bert Tigchelaar, die lang correspondent in Duitsland was. Ook de van oorsprong Nederlandse tv-presentatrice Marijke Amado is van de partij. De ZDF heeft niet alleen een live-uitzending, maar laat in de middag ook nog eens samenvatting.

De huwelijken van prins Frederik van Denemarken op 14 mei en van prins Felipe van Spanje op 22 mei zullen ook integraal op de Duitse televisie komen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief