Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Asielbeleid ter discussie bij Raad van Europa

23 apr 04

Het Nederlandse asielbeleid staat woensdag ter discussie bij de Raad van Europa, de instelling die de mensenrechten probeert te bevorderen.

Premier Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken komen persoonlijk naar het gebouw in Straatsburg. Het debat zal zich waarschijnlijk toespitsen op het besluit om 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit te zetten.

Welke leden om het spoeddebat hebben gevraagd, blijft volgens een woordvoerder van de Raad geheim. Minstens twintig leden moeten een verzoek steunen, voordat het op de agenda kan komen. Wat precies de verwijten zijn aan Nederland, komt dinsdagmiddag naar buiten als de migratiecommissie van de Raad een rapport hierover aanneemt.

Het Nederlands asielbeleid stuit al enige tijd op kritiek. Begin april demonstreerden bijna tienduizend mensen op de Dam. Eerder was er een protestmars van tweehonderd betogers van Utrecht naar Den Haag.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft in februari felle kritiek geuit op het Nederlandse beleid om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief