Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen vervangen Spaanse troepen

23 apr 04

Amerikaanse troepen gaan in Irak de plaats innemen van 2000 Spaanse, Hondurese en Dominicaanse militairen die door hun regeringen zijn teruggetrokken. Dat heeft de Poolse onderminister van Defensie Zemke gezegd.

De 2000 Spaanstalige soldaten behoorden tot de troepenmacht die onder Poolse bevelvoering staat. Volgens Zemke nemen de Amerikanen hun taak voor 90 dagen over. In die tijd wordt geprobeerd een structurele oplossing te vinden.

Ook Groot-Brittannië overweegt meer militairen naar Irak te sturen om de Spaanse collega's te vervangen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei tegen de BBC dat met andere coalitiegenoten nog over vervanging wordt gesproken en dat er nog geen besluit is genomen. Eerder meldden de kranten The Times en The Independent dat Groot-Brittannië 1700 extra militairen naar Irak wil sturen vanwege het toegenomen geweld in het land.

Volgens The Washington Post en The New York Times wil de Amerikaanse president Bush de macht van de overgangsregering in Irak beperken. Die regering moet na de machtsoverdracht op 30 juni aantreden en Washington wil niet dat zij nieuwe wetten maakt.

Onderminister van Buitenlandse Zaken Grossman vindt het niet zinvol als de nieuwe regering zich met wetgeving gaat bezighouden, omdat zij waarschijnlijk maar tot eind 2004 in functie is. Daarna zijn verkiezingen gepland, schrijft The Washington Post.

Bij gevechten in de heilige stad Kerbala is een Bulgaarse militair gestorven aan een schotwond in zijn hoofd. Zijn eenheid werd in een hinderlaag gelokt en werd aangevallen door aanhangers van de sjiitische leider al-Sadr. Tijdens de schotenwisseling raakten tien Irakezen gewond. Tot nu toe zijn zes Bulgaarse militairen in Irak gedood.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief