Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS: Sharon mag Arafat geen haar krenken

24 apr 04

De Verenigde Staten hebben nog eens herhaald dat Israël de Palestijnse leider Arafat niet mag aanvallen. Minister van Buitenlandse Zaken Powell verklaarde dat "de president duidelijk heeft gemaakt dat hij tegen dergelijke pogingen van Israël is, en dat hij van (de Israëlische) premier Sharon de belofte heeft gekregen dat er ook niets gebeurt".

Powell reageerde op de uitspraak van Sharon van vrijdag, dat hij zich niet langer gebonden voelt aan de belofte aan de VS Arafat lichamelijk geen kwaad te doen. Volgens Sharon heeft hij dit tijdens zijn recente bezoek aan Washington aan de Amerikaanse president Bush meegedeeld. Wat de reactie van Bush daarop was, deelde Sharon niet mee.

De veiligheidsadviseur van Bush, Condoleezza Rice, heeft het hoofd van het kantoor van Sharon vrijdag gebeld met eveneens de boodschap dat Israël Arafat moet sparen. Dit meldde de Israëlische radio op zaterdag.

Arafat zelf reageerde zaterdag op de uitspraak van Sharon door te zeggen dat hij het martelaarschap zal omhelzen. Hij zei dit tijdens een toespraak in zijn hoofdkwartier in Ramallah tot een menigte van 4000 mensen die riepen dat ze hun "bloed en ziel" wilden opofferen.

Terwijl Arafat het V-teken van de overwinning maakte, zei hij dat hij het Palestijnse volk zal blijven leiden. "Ik zal Sharon en zijn bende vertellen dat de berg niet door de wind aan het trillen wordt gebracht", sprak Arafat. De Palestijnse al-Aqsa Martelaren Brigade dreigde zaterdag met een golf van aanvallen als de Israëliërs Arafat ook maar een haar krenken. "Elke aanval tegen onze leider zal het Arabische land veranderen in een vulkaan en we zullen de zionisten overal doden", aldus een verklaring.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief