Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse militairen doden Irakees

26 apr 04

Nederlandse militairen hebben zondagavond in Irak op een verdacht voertuig geschoten. Daarbij kwam een Iraakse inzittende om het leven. Andere inzittenden raakten gewond. Aan Nederlandse zijde raakte niemand gewond.

De Koninklijke Marechaussee heeft samen met de Iraakse politie de zaak in onderzoek. Het schietincident gebeurde bij het stadje Al Khidr op de belangrijke doorgaande weg, de zogeheten route Jackson, tussen Basra en Bagdad. Het voertuig nadere de controlepost, maar draaide om en reed weg met grote snelheid. De bestuurder negeerde een stopteken van Nederlandse militairen, waarna de commandant de opdracht gaf op de banden te schieten.

Het voeruig begon daarna te slingeren en kwam tot stilstand. Er bleken zeven Irakese mannen in te zitten. Een van hen bleek te zijn overleden. Andere inzittenden raakten gewond, maar het is niet duidelijk hoeveel. De woordvoerder van de landmacht had geen nadere bijzonderheden over de toedracht.

Twee kilometer van het stadje Al Khidr is een Nederlands kamp waar 160 militairen zijn gelegerd. Het grootste Nederlandse kamp in Irak is kamp Smitty waar vorige week drie granaten op zijn afgevuurd.

Het incident zondag is niet het eerste waarbij Nederlanders zijn betrokken. Woensdag openden Nederlandse militairen en Irakezen van de veiligheidsdienst ICDC het vuur op een verdacht voertuig. Een inzittende kwam daardoor om het leven. De Koninklijke Marechausee onderzoekt ook die zaak.

In december vorig jaar kwam een Irakees om het leven, toen Nederlandse militairen ingrepen bij de plundering van een container door een groep Irakezen. Een sergeant-majoor der mariniers zou het fatale schot hebben gelost.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief