Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden bij intens gevecht Fallujah

26 apr 04

In de Iraakse stad Fallujah zijn maandag hevige gevechten uitgebroken tussen Amerikaanse militairen en opstandelingen. Daarbij werden zeker één Amerikaan en acht Irakezen gedood. In de hoofdstad Bagdad kwamen door een explosie twee Amerikanen om het leven.

Het ging volgens de door de Amerikanen geleide coalitie om de ernstigste gevechten in Fallujah sinds in de stad twee weken geleden een wankel staakt-het-vuren van kracht werd. Patrouillerende Amerikaanse mariniers werden er maandag vanuit een moskee bestookt met raketgranaten en geweervuur. Daarbij raakten ook acht mariniers gewond.

"Plotseling brak de hel los'', aldus een van de militairen. De Amerikanen zetten vervolgens tanks en gevechtshelikopters in tegen de circa honderd strijders en verwoestten de minaret van de moskee. Ook in een industrieel gebied van Fallujah zette het Amerikaanse leger helikopters in. Na de aanval stegen dikke zwarte rookwolken in het stadsdeel op.

De gevechten ontstonden, nadat de Amerikanen hadden besloten een grootscheepse aanval op de stad af te blazen. In plaats daarvan willen mariniers vanaf dinsdag samen met Iraakse veiligheidstroepen patrouilles gaan lopen in Fallujah, een haard van verzet tegen de Amerikaanse bezetting. Dat zouden zij inmiddels zijn overeengekomen met Iraakse bemiddelaars die een eind aan de opstand proberen te maken.

In de hoofdstad Bagdad kwamen twee Amerikaanse militairen om het leven, toen voor hun ogen een fabriek voor chemische stoffen explodeerde. Vijf anderen raakten gewond door de zware ontploffing, die ook vier legervoertuigen verwoestte. De oorzaak van de explosie is nog onduidelijk.

Volgens ooggetuigen zijn onder de slachtoffers mogelijk leden van de Iraq Survey Group (ISG). Hun rol is om massavernietigingswapens in Irak op te sporen. De eigenaren van de verdachte opslagplaats zouden chemicaliën hebben verkocht of doorgespeeld aan "terroristen'', aldus een militair woordvoerder.

Maandag werd ook bekend dat Nederlandse militairen zondagavond bij het vuren op een verdacht voertuig een Iraakse inzittende hebben gedood. Andere inzittenden raakten gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht.

De Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi heeft maandag de verantwoordelijkheid voor zelfmoordaanslagen op een olie-installatie in de zuidelijke stad Basra opgeëist. Drie matrozen van de Amerikaanse marine kwamen daardoor om. Al-Zarqawi wordt beschouwd als de topman van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak. Het was niet mogelijk om de authenticiteit van de verklaring te verifiëren.

Andere opstandelingen in Irak dreigen binnen vijf dagen drie gegijzelde Italianen te doden. Dat blijkt uit een videoband die de zender al-Arabiya maandag heeft uitgezonden. In het filmpje zeggen de ontvoerders de Europeanen te doden als het Italiaanse volk niet protesteert tegen de aanwezigheid van de Italiaanse militairen in Irak. De ontvoerders laten de Italianen, die 13 april werden ontvoerd, pas vrij als in Italië binnen vijf dagen demonstraties worden georganiseerd. De gijzelnemers doodden eerder een andere Italiaan.

Verder werd maandag bekend dat de Amerikaanse strijdkrachten het commando overnemen in twee van de vijf Iraakse provincies die momenteel onder Poolse militaire controle staan. De Amerikanen nemen onder meer het heft in handen in Najaf, een intussen beruchte verzetshaard van sjiitische Irakezen.

De maatregel is een gevolg van de aangekondigde terugtrekking van Spaanse, Hondurese en Dominicaanse militairen, die dienden onder Pools commando. Met het vertrek van de Spaanstalige militairen heeft Polen een tekort aan bijna 2000 manschappen.

Groot-Brittannië overweegt extra militairen naar Irak te zenden om het 'Spaanse gat' te dichten.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief