Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair: genoeg Britten in Irak

27 apr 04

De Britse premier Blair heeft dinsdag duidelijk gemaakt dat Londen voorlopig niet van plan is extra manschappen naar Irak te dirigeren. De eerste minister zei dat extra troepenzendingen "altijd overwogen" kunnen worden, maar er momenteel "voldoende militairen zijn om de klus te klaren".

De mogelijke inzet van extra Britse militairen in Irak is actueel nu de Spanjaarden hun contingent terugtrekken. Londen heeft ongeveer 8000 militairen in het Arabische land. Britse kranten berichtten eerder dat Blair bereid zou zijn nog eens tot 1500 extra manschappen te laten vertrekken.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft dinsdag voor het parlement gezegd dat alle Spaanse militairen Irak op 27 mei moeten hebben verlaten. De premier zei dat in een parlementair debat over de kwestie, aldus Spaanse media.

Hij liet weten dat de militairen op 27 mei in Spanje of op de internationale wateren zijn. Het ministerie van Defensie stuurt dinsdagmiddag een vliegtuig met 148 militairen vanuit het Zuid-Spaanse Almería naar Koeweit. Die moeten logistieke steun verlenen bij het terughalen van de 1300 soldaten die nu in Irak zitten.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief