Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS: tientallen opstandelingen gedood bij Najaf

27 apr 04

Bij de Iraakse heilige stad Najaf hebben Amerikaanse militairen maandagavond 64 opstandelingen gedood. Dat heeft de Amerikaanse brigade-generaal Mark Kimmit dinsdag gezegd.
Najaf is een beruchte verzetshaard van sjiitische Irakezen. Coalitietroepen hebben de stad al tijden omsingeld. De aanval van maandagavond is uitgevoerd met luchtsteun. Ook hebben de Amerikanen een luchtafweersysteem van de rebellen vernietigd. Volgens een Iraaks televisiestation bezwijken gewonden, omdat er een tekort aan bloed is.

Volgens de Spaanse radio hebben Spaanse eenheden Najaf inmiddels verlaten, op weg naar hun hoofdkwartier. De Spaanse regering heeft dat bericht niet bevestigd. De nieuwe premier, Zapatero, heeftgezegd dat alle 1300 militairen op 27 mei Irak moeten hebben verlaten. Hij wil daarmee aanslagen op Spaanse doelen voorkomen.

Amerikaanse militairen hebben maandagavond bij Kufa en dinsdag in de wijk Sadr-City in Bagdad strijd geleverd met volgelingen van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr. Kimmit zei dat bij de gevechten in Bagdad een Amerikaanse militair is gedood en dat een andere soldaat gewond is geraakt.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief