Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zware gevechten in Fallujah

27 apr 04

In de Iraakse stad Fallujah zijn zware gevechten uitgebroken tussen de Amerikanen en de rebellen. Gevechtsvliegtuigen en tanks voeren bombardementen uit op de stad. Op CNN waren beelden te zien van grote ontploffingen en branden. Ooggetuigen hebben zeker tien zware explosies gehoord.

In en rond Fallujah was het vandaag redelijk rustig. De Amerikanen en de Irakezen hebben hun aangekondigde gezamelijke patrouilles in de soennitische verzetshaard enkele dagen uitgesteld. Volgens de Amerikanen zijn de Iraakse politie-agenten nog onvoldoende voorbereid op hun taak. Waarschijnlijk beginnen de patrouilles nu donderdag.

De situatie in en rond Fallujah is al weken zeer gespannen. De Amerikanen zijn nog altijd op zoek naar de moordenaars van vier Amerikanen wier verminkte lijken door de straten werden gesleept. De Amerikaanse acties stuitten op veel weerstand.

Eerder op de dag hebben Amerikaanse militairen tijdens zware gevechten bij het Iraakse Najaf tientallen sjiitische opstandelingen gedood. Dat hebben Amerikaanse legerbronnen gezegd. Het is niet bekend hoeveel mensen er precies zijn omgekomen.

De Amerikanen zouden met ondersteuning van helikopters in actie zijn gekomen nadat ze waren beschoten door de rebellen van de radicale moslimgeestelijke al-Sadr die zich in de stad schuilhoudt met zijn militie-leger. De Amerikanen eisen dat de rebellen zich direct terugtrekken uit moskeeën en scholen.

De gevechten waren de zwaarste bij Najaf sinds al-Sadr drie weken geleden in opstand kwam tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. De confrontatie begon gisteren nadat de Amerikanen de Spaanse militairen hadden vervangen die zich uit Irak terugtrekken.

De Amerikaanse bestuurder van Irak, Paul Bremer, noemt de situatie bij Najaf "explosief". Al-Sadr heeft op zijn beurt met zelfmoordaanslagen gedreigd als de Amerikanen het voor sjiieten heilige Najaf.

Bij het dorp Kufa, niet ver van Najaf, leverden de Amerikanen eveneens strijd met volgelingen van al-Sadr. Enkele gebouwen van de extremisten werden daarbij verwoest. In Bagdad viel één Amerikaanse dode tijdens een vuurgevecht.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief