Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe luchtaanvallen op Fallujah

29 apr 04

De Amerikaanse mariniers in en om de Iraakse stad Fallujah hebben nieuwe aanvallen uitgevoerd op stellingen van de opstandelingen. De Amerikanen maakten onder meer gebruik van tanks, gevechtshelikopters en straaljagers. Over slachtoffers is niets bekend.

De soennitische stad, met veel aanhangers van de verdreven dictator Saddam Hoessein, wordt al drie weken belegerd door de Amerikanen. De aanleiding was de gruwelijke dood van vier Amerikaanse burgerlijfwachten in de stad. Tot nu toe zouden in de strijd zeker 600 doden zijn gevallen.

Volgens de Amerikaanse generaal Sattler houden zo'n 1500 opstandelingen zich in de stad op. Een deel van hen werkte vroeger voor de Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam Hoessein. Van de 300.000 inwoners zijn vele duizenden gevlucht. Sattler zei ook dat extra pantserwagens en tanks naar Irak worden en zijn verscheept. Die zijn vooral bestemd voor Fallujah en andere opstandige steden ten westen van Bagdad, en voor Saddams geboortestad Tikrit.

De Amerikanen eisen dat de opstandelingen hun zware wapens inleveren, anders duurt de belegering van Fallujah voort. De VN heeft aangedrongen op een politiek/diplomatieke oplossing van de patstelling. In april zijn al zeker 114 Amerikaanse soldaten gesneuveld in Irak. Dat zijn er meer dan er vielen tussen 23 maart en 1 mei 2003, toen de oorlog werd gevoerd om president Saddam Hoessein te verdrijven.

De Britse premier Blair heeft zijn steun uitgesproken voor de militaire acties van de Amerikanen in Fallujah. Hij zei dat zware middelen gerechtvaardigd zijn om de orde in de stad te herstellen. "Als er wordt geschoten op Amerikaanse soldaten, zullen ze wel terug moeten schieten." Volgens de premier staan de meeste Irakezen achter de inspanningen van de VS. Verder verklaarde Blair dat er geen plannen zijn om de Britse troepensterkte in Irak te verhogen, ondanks de geruchten hierover in de media.

Ondanks het voortdurende geweld, herhaalde VN-gezant Brahimi voor de Veiligheidsraad in New York dat er eind mei een nieuwe, tijdelijke Iraakse regering gevormd kan zijn. De interim-regering heeft dan nog een maand om zich voor te bereiden op de machtsoverdracht, die volgens de planning eind juni zal plaatsvinden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief