Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil harde aanpak haatzaaiers

29 apr 04

Een kleine meerderheid in de Tweede Kamer wil haatzaaiende radicale imams en moskeeën strenger aanpakken dan het kabinet voorstaat. Dat bleek tijdens het spoeddebat dat gisteravond werd gehouden vanwege de commotie rond het boek De weg van de moslim.

In de boek, dat onder meer te koop is in de Al Tawheed-moskee in Amsterdam, staat dat homoseksuelen moeten worden gedood. Ook wordt geweld tegenover vrouwen vergoelijkt en wordt vrouwenbesnijdenis aangemoedigd.

Het kabinet en de Tweede Kamer spraken hun afschuw uit over het boek. Beide sturen evenwel niet aan op een verbod omdat dat niet effectief zal zijn en ook niet op zijn plaats is. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken zei onlangs in NOVA dat het boek moest worden verboden, maar zij nam haar woorden terug.

VVD, CDA en LPF willen dat rechtspersonen zoals moskeestichtingen eerder kunnen worden verboden of opgeheven. Nu kan dat pas na een reeks strafrechtelijke veroordelingen en de partijen vinden dat het al moet kunnen na één veroordeling. Ze willen zonodig de wet daarvoor aanpassen.

Minister Donner van Justitie vreest dat een snel verbod leidt tot rechtsongelijkheid. Hij wil, en met hem het hele kabinet, een vooronderzoek van het Openbaar Ministerie naar strafbare feiten en de betrokken moskee afwachten. Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing gaf aan dat het nu juridisch niet mogelijk is moskeeën te sluiten. Daarvoor moet de grondwet worden aangepast.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken laat de inlichtingendienst AIVD tien radicale moskeeën in de gaten houden.

CDA-fractieleider Verhagen wil dat opruiing tegen de rechtsstaat bij wet wordt verboden. Verhagen reageerde in een interview met Trouw op het boek De weg van de moslim. "Het boek zal niet verboden worden, maar een strijdbare democratie pakt degenen aan die het uitbrengen", aldus Verhagen.

Volgens hem biedt een verbod van opruiing de mogelijkheid om moskeebesturen of imams te vervolgen die bijvoorbeeld oproepen tot het doden van homo's. Verhagen mist een Constitutioneel Hof naar Duits voorbeeld in Nederland. Dat kan grondwettelijke vrijheden ontnemen aan groepen die deze vrijheden misbruiken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief