Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Murat D. veroordeeld voor moord op leraar

29 apr 05

De 17-jarige Murat D. is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vijf jaar cel voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College. D. schoot Van Wieren op 13 januari neer in de kantine van de school. Naast celstraf krijgt hij een tbs-behandeling met dwangverpleging. Het vonnis is conform de eis van de officier van justitie.

D. is volgens volwassenenrecht veroordeeld. De kinderrechter stelde dat de scholier Van Wieren met voorbedachten rade heeft doodgeschoten. D. besloot van tevoren dat hij op de onderdirecteur zou gaan schieten. Tussen het moment dat hij het wapen van zijn vriend afpakte en het moment van het schot heeft hij gelegenheid genoeg gehad om zich te bedenken, meende voorzitter C. Dettmeijer-Vermeulen van de jeugdstrafkamer.

De moord op Van Wieren is zo'n ernstig geval dat de rechter de jongen daarom volgens meerderjarigenstrafrecht heeft veroordeeld. Daarbij komt dat diverse gedragsdeskundigen een langdurige tbs-behandeling met dwangverpleging hebben geadviseerd. Een behandeling volgens het jeugdrecht (maximaal zes jaar) zou waarschijnlijk te kort zijn. "Het belang van de verdachte wijkt voor het belang van de maatschappij", aldus de rechter.

De maatschappij moet tegen D. worden beschermd, vindt de rechtbank. De kans dat de jongen nog eens zoiets doet, is volgens haar aanwezig. D. is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hij leeft op een zwakbegaafd niveau en is snel gekrenkt; hij kan dan agressief reageren. Ook is hij afhankelijk van alcohol en cannabis.

De rechtbank hield ook rekening met D.s belangen. De tbs-behandeling moet zo snel mogelijk beginnen; D. moet niet langer dan eenderde van de gevangenisstraf in de cel zitten. Dan zou het nog verder bergafwaarts met hem gaan. Dat de scholier met voorbedachten rade handelde, is uit het bewijs naar voren gekomen, stelde de Dettmeijer-Vermeulen.

Boos
Hans van Wieren was van plan D. van school schorsen vanwege diens gedragsproblemen, maar hij wilde eerst nog met de moeder van de jongen praten. D. was zo boos op Van Wieren dat hij hem een lesje wilde leren.

In de les voorafgaand aan de pauze waarin D. Van Wieren neerschoot zou hij tegen een klasgenoot hebben gezegd dat hij de conrector "zou gaan schieten". Na de les belde hij zijn vriend H.S., van wie hij wist dat die een pistool had. In de auto van S. pakte D. het vuurwapen af en rende ermee naar binnen. Voor hij de kantine binnenging zou hij nog hebben geaarzeld. Maar toch liep hij de volle kantine binnen, liep hij op Van Wieren af en schoot hem van dichtbij door het hoofd.

De rechtbank vindt de moord op de conrector van het Terra College zo ernstig omdat het gebeurde in een volle schoolkantine. Er waren op dat moment veel leerlingen en docenten aanwezig. "Deze getuigen ondervinden mogelijk nog lange tijd psychische gevolgen van dit feit", staat in het vonnis. Verder heeft D. "extreem en buitenproportioneel gehandeld door uit een gevoel van misplaatste gekrenktheid een conrector te vermoorden".

Het is nog onduidelijk of er een hoger beroep volgt op het vonnis. De advocaten van D. willen daarover eerst ruggespraak houden met hun cliënt en diens moeder. De wettelijke termijn voor het aantekenen van hoger beroep is twee weken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief