Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikaanse mariniers weg uit Fallujah

29 apr 04

Amerikaanse mariniers zijn vrijdag begonnen met het ontruimen van hun stellingen in het zuidoosten van de Iraakse stad Fallujah. Dat meldde een fotograaf van het Franse persbureau AFP die ter plekke is. Volgens andere ooggetuigen zouden de mariniers zich ook hebben teruggetrokken uit zuidelijke en westelijke delen van de stad.

De militairen verwijderden volgens de getuigen prikkeldraadversperringen, ontmantelden stellingen en tanks verlieten de stad. Donderdag had een Amerikaanse hoge officier al aangekondigd dat Iraakse veiligheidstroepen onder leiding van een generaal uit het leger van Saddam Hoessein de taak van de Amerikanen zou overnemen. Lokale politiemensen namen vrijdag de Amerikaanse posities over.

De intocht van generaal Jassem Mohammed Saleh verliep vrijdag vlekkeloos. Een juichende menigte verwelkomde de officier van wie wordt aangenomen dat hij de controle overneemt over de 300.000 inwoners tellende stad en de rust en veiligheid zal herstellen. Naar schatting duizend gevluchte inwoners stonden in het oosten van de stad klaar om naar hun huizen terug te keren.

Fallujah was wekenlang het toneel van felle gevechten tussen Amerikaanse militairen en soennitische Iraakse opstandelingen. Honderden mensen zouden daardoor om het leven zijn gekomen en ook in de nacht van donderdag op vrijdag bombardeerden de Amerikanen de stad nog.

De machtsoverdracht van vrijdag zou het gevolg zijn van lange onderhandelingen. Volgens de Amerikanen is er echter nog geen sprake van een akkoord. Wel lieten ze de soennitische geestelijke sjeik Jamal Shaker al-Nazzalin uit Fallujah vrij die acht maanden lang werd vastgehouden door de coalitie.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief