Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Burgemeesters Noorden boos op Verdonk over uitzetbeleid

29 apr 04

De burgemeesters van de vier noordelijke provincies willen dat minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie uitgeprocedeerde asielzoekers niet op straat zet. Ze zeggen dat Verdonk hen dit eerder heeft toegezegd, maar dat zij die afspraak nu aan haar laars lapt.

De burgemeesters hebben de minister over de kwestie een brandbrief gestuurd. De brief is verstuurd namens alle burgemeesters in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

Volgens de burgemeesters worden er nu toch asielzoekers op straat gezet. Volgens hen was afgesproken dat Verdonk eerst uitzetcentra zou inrichten. De uitgeprocedeerden zouden daar worden ondergebracht tijdens hun laatste dagen in Nederland. Tot de centra er zijn, zouden geen asielzoekers uit hun huizen worden gezet. Het gaat om asielzoekers die na april 2001 naar Nederland zijn gekomen.

Over asielzoekers die vóór april 2001 naar Nederland zijn gekomen, was al eerder afgesproken dat ze niet op straat zouden worden gezet tot de vertrekcentra in gebruik worden genomen. Volgens burgemeester Meijer van Westerveld, woordvoerder van de burgemeesters, moet worden voorkomen dat er meer illegaliteit in Nederland komt. Dat is, zegt hij, in lijn met het kabinetsbeleid.

Asielzoekers zouden bovendien een bedreiging kunnen vormen voor de openbare orde als ze zonder geld en onderdak op straat zwerven. Daarbij vinden de burgemeesters het onmenselijk om asielzoekers, vaak met kinderen, aan hun lot over te laten.

Volgens het ministerie van Justitie, waar het immigratiebeleid onder valt, kan er geen sprake zijn van verwarring over gemaakte afspraken. "Wij zijn er altijd heel duidelijk over geweest'', zegt een woordvoerder, "dat voor uitgeprocedeerde asielzoekers die na april 2001 naar Nederland zijn gekomen de opvang op een bepaald moment ophoudt. Daar kan echt geen misverstand over bestaan.'' De geplande uitzettingen gaan, wat het ministerie betreft, gewoon door.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief