Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende: ik laat me niet leiden door peilingen

29 apr 04

Premier Balkenende zegt zich niet te laten afleiden door negatieve opiniepeilingen over zijn optreden en de prestaties van het kabinet. Na afloop van de ministerraad reageerde Balkenende donderdag op een enquête van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), waaruit bleek dat het merendeel de premier geen sterke leider vindt en de prestaties van het kabinet als belabberd beoordeelt.

"Maar ik laat me niet leiden door peilingen, ik laat me leiden door de belangen van het land'', zei de premier. Hij zei er niet zenuwachtig van te worden.

Balkenende legde uitvoerig uit waarom de stevige kabinetsmaatregelen in onder meer de zorg en sociale zekerheid noodzakelijk zijn. Volgens hem loopt Nederland achter en kunnen alleen structuurveranderingen bij onder meer de WAO en in de gezondheidszorg ervoor zorgen dat Nederland er bovenop komt en dat Nederlanders ook in de toekomst perspectief op werk en betaalbare zorg kan worden geboden.

Hij zei te beseffen dat er "pijnlijke kanten'' aan het beleid zitten en dat erkenning voor de geleverde prestaties ontbreekt. Hij wees erop dat collega-leiders als de Duitse bondskanselier Schröder en de Britse premier Blair bij hun hervormingsplannen ook weerstand krijgen. "Vroeg of laat wordt erkend waarmee je bezig bent.''

De CDA-premier werd donderdag bijgevallen door een aantal politici van coalitiepartijen. D66-leider Dittrich wees erop dat het niet makkelijk is premier te zijn van een kabinet dat moeilijke maatregelen moet nemen. Hij vindt helemaal niet dat Balkenende het slecht doet. Wel zou hij volgens Dittrich "iets aan zijn presentatie kunnen doen''.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken vindt dat Balkenende "het goed doet''. De VVD-bewindsman noemde de premier "een goede teamleider'' en vindt zijn optreden in debatten "overtuigend''.

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas (ook een VVD'er) relativeerde de uitkomsten van de enquête. "Vergeleken bij Idols zijn politici allemaal saai.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief