Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse basis in Irak bestookt met mortieren

30 apr 04

Het Nederlandse kamp Ar Rumaytah in Zuid-Irak is in de nacht van donderdag op vrijdag aangevallen met mortiergranaten. Twee granaten kwamen binnen het kamp terecht, de derde viel erbuiten. Er zijn geen gewonden gevallen, wel is er schade aan een voertuig.

De daders zijn ontkomen. Dat heeft bataljonscommandant Van Harskamp vrijdagochtend laten weten. Het kaliber van de mortieren, 82 millimeter, is hetzelfde als waarmee Camp Smitty, de grootste basis van de Nederlanders in het gebied, vorige week werd bestookt. Volgens Van Harskamp is er vooralsnog geen verband te leggen tussen beide aanvallen.

Ar Rumaytah is het meest noordelijke kamp van de Nederlanders in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna. Het is de thuisbasis voor de B-compagnie die bestaat uit ongeveer 180 militairen. Minister Kamp (Defensie) is vrijdag op bezoek in Camp Smitty.

Om daders van mortieraanvallen beter te kunnen opsporen, krijgen de Nederlanders in Zuid-Irak mortieropsporingsradar. Dat heeft minister Kamp gezegd tijdens zijn toespraak in Camp Smitty. De radarapparatuur komt op 19 mei en moet volgens Kamp de militairen in staat stellen nog sneller te reageren dan ze nu al doen. De radar bepaalt razendsnel waar de mortier vandaan komt, zodat daar een patrouille naartoe gestuurd kan worden om de schutters te pakken.

Gouverneur Al Hassani van de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna wil graag dat Nederland ook na 15 juli in Irak blijft. Dat heeft hij minister Kamp laten weten tijdens een gesprek in Camp Smitty. Al Hassani zou graag zien dat Nederland ervoor zorgt dat er meer politieagenten komen in zijn provincie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief