Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland is zeer koningsgezind

30 apr 04

Het Nederlandse volk is zeer tevreden over de monarchie en de leden van het koningshuis, blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van NOS Actueel.

Maar liefst 86 procent van de ruim duizend geënquêteerden vindt dat Nederland een monarchie moet blijven. Ruim 70 procent vindt dat er ook in het toekomstige Europa plaats is voor koningen en koninginnen.

Ruim de helft van de mensen (58 procent) heeft er geen problemen mee dat de koningin de politiek soms negeert. Een even groot percentage vindt de machtsverhouding tussen Beatrix en de politiek precies goed. Een kwart zou liever zien dat het staatshoofd helemaal geen politieke macht heeft, 10 procent vindt juist dat zij meer macht moet krijgen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat prinses Máxima het populairste lid is van het Koninklijk Huis. Ruim 90 procent van de ondervraagden vindt haar sympathiek. Op de tweede plaats volgt haar echtgenoot, Willem-Alexander. Ruim driekwart van de ondervraagden (78 procent) meent bovendien dat de kroonprins geschikt is als staatshoofd. Zes procent vindt dat hij beter geen staatshoofd kan worden.

Na Willem-Alexander vinden de ondervraagden koningin Beatrix het sympathiekst. Bijna 60 procent betitelt haar als "afstandelijk", maar 80 procent vindt haar een goed staatshoofd. Zij zou de troon in 2005, als zij 25 jaar koningin is, moeten afstaan aan haar oudste zoon, vindt 22 procent. Ongeveer eenzelfde percentage is van mening dat zij beter kan wachten tot 2007, als Willem-Alexander 40 jaar wordt.

Vierde op de ranglijst van populairste leden van het koningshuis staat prins Bernhard. Ruim de helft van de Nederlanders staat ook niet afkeurend tegenover zijn open brief, die onlangs in de Volkskrant werd geplaatst.

Bijna een kwart noemt het "zeer verstandig" dat de hoogbejaarde prins eindelijk weerwoord heeft gegeven op de vele verhalen die over hem de ronde doen. Bijna 40 procent vindt dat "tamelijk verstandig".

De minst populaire leden van het Koninklijk Huis zijn prins Friso en Mabel. Bijna alle geënquêteerden (95 procent) hebben iets gehoord over de kwestie die aan hun huwelijk vooraf is gegaan. Twee procent zegt daar helemaal niets van te hebben meegekregen. Bijna driekwart vindt dat Mabel zelf schuldig is aan de kwestie, 13 procent vindt dat Peter R. de Vries alle blaam treft.

Het huwelijk heeft het oordeel over de twee flink beïnvloed. Friso werd voor die gebeurtenis door 36 procent van de bevolking sympathiek gevonden. Dat percentage steeg de afgelopen week tot 67 procent. Voor zaterdag vond slechts 19 procent Mabel sympathiek. Dat is inmiddels 49 procent. Overigens zijn sinds vorige week ook meer mensen Friso saai en afstandelijk gaan vinden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief